Imbolc (Ιμπολκ)

Το Imbolc είναι η εορτή που συνδέεται με την επανεμφάνιση της Θεάς στη Φύση και τη σταδιακή πορεία προς την αναγέννηση των πάντων. Στις 2 Φεβρουαρίου, οι παγανιστές εορτάζουν τη συνέχεια του σκοτεινού μέρους του χρόνου ακόμη, με την έννοια πως δεν έχει σταματήσει η ανάπαυση της Φύσης κατά την περίοδο του Χειμώνα, αλλά αρχίζει σταδιακά η επανεκκίνηση της ετοιμασίας της Γης να υποδεχθεί το γόνιμο σπόρο. Κατά την περίοδο αυτή, είναι καλή η επέκταση των μη-ενεργητικών ικανοτήτων του ανθρώπου και ο τονισμός όλων όσων προέρχονται από μέσα, με βάση την πρόθεση, ώστε να εξωτερικευτούν σε φυσική δράση με τον ερχομό της Άνοιξης – μαντεία, διαίσθηση, επικέντρωση κλπ.
Imbolc σημαίνει «στην κοιλιά της Μητέρας», επειδή εκεί είναι όπου οι σπόροι αρχίζουν να αναπτύσσονται, όπως συμβαίνει κάθε Άνοιξη.Είναι η ώρα της ευλογίας των σπόρων και των γεωργικών εργαλείων. Σηματοδοτεί το πέρασμα από το σκοτεινό εξάμηνο του έτους στο φωτεινό.
Αυτή η γιορτή είναι ιδιαίτερα ιερή για την Κέλτικη Θεά της Φωτιάς Brighid, προστάτη των κατασκευαστών, της επούλωσης, της μαιευτικής και της ποίησης. Είναι η γιορτή της Κόρης, καθώς από αυτή την ημέρα και μέχρι την 21ηΜαρτίου, είναι η εποχή της προετοιμασίας της για την ανάπτυξη και την ανανέωση της Φύσης. Η Κόρη τιμάται ως νύφη σε αυτή τη γιορτή. Άχυρο και βρώμη ή σιτάρι χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν αχυρένιες κούκλες, που τοποθετούνται σε καλάθια με λευκά λουλούδια. Νεαρά κορίτσια στη συνέχεια τα μεταφέρουν από πόρτα σε πόρτα. Στη συνέχεια στο παραδοσιακό γλέντι, οι γηραιότερες γυναίκες κάνουν ειδικές ράβδους από βελανίδι και τα προσφέρουν στις κούκλες, καίγοντάς τις μετά στη φωτιά. Το πρωί, οι στάχτες στην εστία εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν οι ράβδοι μαγείας έχουν αφήσει τα σημάδια τους, ως καλούς οιωνούς για το μέλλον. Σταυροί της Brighid φτιάχνονται από στάχυα και ανταλλάσσονται ως σύμβολα προστασίας και ευημερίας για το επόμενο έτος. Οι φωτιές στις εστίες των σπιτιών σβήνονται και ανάβουν ξανά, και μια σκούπα τοποθετείται στην μπροστινή πόρτα, για να συμβολίσει τη σάρωση του παλιού και το καλωσόρισμα του νέου. Κεριά ανάβουν και τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για να τιμήσουν την αναγέννηση του Ήλιου.
Συμβολισμός του Imbolc:
Καθαρότητα, Ανάπτυξη και ανανέωση, Επανένωση της Θεάς και του Θεού, Γονιμότητα, Αποχαιρετισμός του παλιού και πορεία για το νέο.

Σύμβολα του Imbolc:
Αχυρένιες κούκλες (Brideo’gas), αχυρένιες σκούπες, λευκά άνθη, λευκά κεριά, σταυροί της Brighid, ραβδιά από βελανιδιά, άροτρα.

Βότανα του Imbolc:
Αγγελική, βασιλικός, δάφνη, ίριδα, μύρο, θηρανθεμίς, βιολέτες, και όλα τα λευκά ή κίτρινα άνθη.

Τρόφιμα του Imbolc:
σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι, σπόροι παπαρούνας, ψωμί, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο, σταφίδες, καρυκευμένο κρασί και τσάι από βότανα.

Θυμίαμα του Imbolc:
Βασιλικός, δάφνη, κανέλα, βιολέτα, βανίλια, μύρο.

Χρώματα του Imbolc:
Λευκό, ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, καφέ.

Ορυκτά του Imbolc:
Αμέθυστος, αιματόπετρα, γρανάδα, ρουμπίνι, όνυχας, τυρκουάζ.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu