Ορυκτά, ψυχή και προσωπικότητα

Η σύνδεση με τους κρυστάλλους δεν είναι κάτι μαγικό και απρόσιτο. Είναι απλά στοχευμένη εργασία και, στην πραγματικότητα, τι δεν απαιτεί άραγε την επικέντρωσή σας, για να αποδώσει ουσιαστικά καρπούς.

Υπάρχουν ορυκτά που μπορεί να κάνουν πολύ έντονη την παρουσία τους σε εσάς, είτε γιατί σας ταιριάζουν τη δεδομένη χρονική περίοδο της ζωής σας, είτε γιατι ταιριάζουν με τον κραδασμό της ψυχής ή της προσωπικότητάς σας. Τι θέλω να πω: αν διανύεται κάποια εποχή όπου χρειάζεστε π.χ. δύναμη, μπορεί η Γρανάδα να σας καλέσιε πιο έντονα. Ίσως σε μία εποχή που αλλάζετε, όπου έχετε ανάγκη από μία καθοριστική ενέργεια να σας ωθήσει προς αυτή τη μετάβαση, ο Πιτερσίτης θα σας φανεί σωτήριος. Ως ψυχές δονούμαστε σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός – δόνηση ταιριάζει με ένα συγκεκριμένο ορυκτό, το οποίο δεν αλλάζει ποτέ, τουλάχιστον σε αυτή την ενσάρκωση, αλλά η σχέση σας βαθαίνει, όσο εσείς εξελίσσεστε. Αυτό ονομάζεται ορυκτό ψυχής.

Όσο για το ορυκτό προσωπικότητας, αυτό μπορεί να αλλάξει πάρα πολλές φορές, καθώς και η προσωπικότητα αποτελείται από πολλά επίπεδα και υποεπίπεδα. Δηλαδή τάσεις, πεποιθήσεις, όπως και ο τρόπος που έχουμε γαλουχηθεί κτλ. δομούν την προσωπικότητα.Το νευρικό σύστημα καταχωρεί, αποθηκεύει και τέλος συνθέτει τα αποτελέσματα, ώστε να δημιουργήσει το επιτρεπτό σχήμα συμπεριφοράς για την οικογένεια και την κοινωνία στην οποία ανήκουμε. Η προσωπικότητα λοιπόν αναπτύσσεται διαμέσου του περιβάλλοντος, της κοινωνικής δομής, το τόπου όπου ανήκουμε και των συναισθηματικών παραγόντων που το διέπουν. Θα ήθελα βέβαια να λάβουμε υπόψιν και τις τυχόν βολογικές προδιαθέσεις του ατόμου, όπως δηλαδή ορμονικούς μηχανισμούς, ενδοκρινολογικό σύστημα κτλ.

Ο Freud αναφέρει πως η προσωπικότητα του ατόμου αποτελείται από τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι το ασυνείδητο, ή το «Αυτό». Εδώ το άτομο λειτουργεί ενστικτωδώς. Εκεί βρίσκονται αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες από το περιβάλλον του που το άτομο έχει συσσωρεύσει στη ζωή του συνειδητά ή ασυνείδητα. Ακόμη, σε αυτό το μέρος θα συναντήσουμε τις δυνατότητές του, έστω και αν βρίσκονται σε εν δυνάμει κατάστασει, όπως και ικανότητες που το άτομο διαθέτει. Εδώ πάλι θα χρειαστεί να αναφέρω ότι, μπορεί αυτές οι δεξιότητες να ανήκουν στο συνειδητό, αλλά πολύ συχνά μπορούν να είναι ενσωματωμένες στο ασυνείδητο πεδίο. Μην ξεχνάτε ότι το ασυνείδητο ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι σας, χωρίς τη συνειδητή γνώση και συμμετοχή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, συναντάμε το «Υπερεγώ», το οποίο είναι το σημείο συνάθροισης όλων των σημαντικών απαγορεύσεων που το άτομο έχει δεχτεί, φυσικά βάση της κουλτούρας του, της οικογένειάς του, της φυλής, της θρησκείας του κοκ. Αυτοί οι κανόνες υποσκάπτουν το άτομο, δημιουργώντας τις πεποιθήσεις από την παιδική ηλικία, όπου εντέλει ενσωματώνονται, γίνονται τελείως δικές του και το άτομο τις υπερασπίζεται μετά μανίας ως προσωπικές του. Το «Υπερεγώ» προσπαθεί να ελέγχει το ασυνείδητο, καθώς του θέτει όρια για το πώς είναι επιτρεπτό να εξωτερικευθεί στο κοινωνικό περιβάλλον, με ασυνείδητες παρορμήσεις.

Τα δύο αυτά επίπεδα έχουν ανάμεσά τους ένα ακόμη επίπεδο, του οποίου η δουλειά είναι να αναστέλλει και ν αεξισορροπεί την ένταση ανάμεσα στα δύο προαναφερθέντα επίπεδα. Αυτό το επίπεδο ονομάζεται «Εγώ». Η συνεχής προσπάθεια του «Εγώ» να καταστείλει τις ορμές του ασυνειδήτου και τις πιέσεις που ασκούνται επάνω του από το εξωτερικό «φαίνεσθαι» που έχει η κοινωνία δημιουργήσει ως πρότυπο, π.χ. τους νόμους του κράτους ή της θρησκείας που ακολουθεί, δημιουργεί διαφόρων ειδών εντάσεις. Αν το «Εγώ» καταφέρει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του ασυνειδήτου και του «Υπερεγώ», το άτομο βιώνει αρμονία και νιώθει απόλυτα υγιές. Αν όμως σε αυτό το άτομο υπερισχύσουν οι ορμές, δημιουργεί έναν ασυμβίβαστο, επαναστατικό χαρακτήρα, που δύσκολα μπορεί να συμμορφωθεί στα πρότυπα της κοινωνίας. Ενώ, αν υπερισχύσει το «Υπερεγώ», το άτομο θα βιώνει μεγάλη ψυχική πίεση. Γίνεται ο δεσμοφύλακας του εαυτού του, καταπιέζοντας τα θέλω του.

Ο λόγος που έμεινα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι από ότι στο ορυκτό της ψυχής και τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με την εποχή που διανύετε, είναι γιατί η προσωπικότητα έχει μία τεράστια επιρροή, η οποία καθορίζει τη σχέση μας με τα υπόλοιπα δύο.

Ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τα ορυκτά το ασυνείδητο, το Υπερεγώ και το Εγώ.

Ασυνείδητο: Ακουαμαρίνα

Η Ακουαμαρίνα σχετίζεται με το νερό και πολύ συχνά το ασυνείδητο συμβολίζεται με αυτό το στοιχείο. Δίνει γαλήνη και γενικά έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι το ασυνείδητο να ηρεμήσει, ειδικά όσον αφορά τα βίαια συναισθήματα – έχει μία έντονη επίδραση στην καταστολή τους. Επίσης, προσφέρει διαύγεια και ψυχική αντίληψη, δύο ποιότητες που εκλεπτύνουν τη βίαιη παρόρμηση του ασυνειδήτου.

Υπερεγώ: Πιτερσίτης

Ένα πολύ δυνατό ορυκτό, που όμως, αν και δρα καθοριστικά και αποτελεσματικά προς την ποθητή ώθηση του ατόμου για αλλαγή, έχει και άλλες ποιότητες, οι οποίες δημιουργούν εξισορρόπηση, όπως την πνευματική εγρήγορση και την αντίληψη του δρόμου που το άτομο πρεπει να ακολουθήσει. Δίνει ισχύ και βοηθά το σύστημα να ξεκολλήσει από μία παγειωμένη και ψυχοφθόρο κατάσταση και το βοηθά να προχωρήσει.

Εγώ: Διοπτάσιο

Ένα ορυκτό που βοηθά να δείτε τους ρόλους – παγίδες που παίζετε, οι οποίοι σας κρατούν σταθερά σε ένα μέρος και προσφέρει ώθησει, ώστε να απελευθερωθείτε από αυτούς.  Είναι ένας μεγάλος πνευματικός δάσκαλος, που βοηθά να συνδεθείτε με την καρδιά και το ασυνείδητο να βρει εκεί μία αγκαλιά που θα το γλυκάνει. Γενικά είναι ένα ορυκτό που μπορεί να εναρμονίσει αντίθετες ποιότητες, καταστάσεις και σκέψεις. Βρίσκει πάντα τον καλύτερο τρόπο για να διαπραγματευτεί.

  • Shakila
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest