Zsuzsanna Budapest

Η Zsuzsanna Emese Mokcsay γεννήθηκε 30 Ιανουαρίου 1940 στη Βουδαπέστη. Είναι συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβίστρια, γνωστή και με το όνομα «Ζ».

Παρόλο που γεννήθηκε στην Ουγγαρία απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η μητέρα της εκτός από επαγγελματίας γλύπτρια  εξασκούσε την πρακτική μαγεία και μεταλαμπάδευσε στην κόρη της τον σεβασμό και την εκτίμηση για τη μητέρα φύση ως θεότητα. Στα μετέπειτα βιβλία της αναφέρει ότι η γιαγιά της, η οποία ασχολείτο με τη βοτανολογία κι ήταν θεραπεύτρια, όντας παρθένα έμεινε έγκυος από μαγικές δυνάμεις.

Σε αρχεία που είχαν κρατήσει με πληροφορίες από το γενεαλογικό τους δέντρο από το 1270 φαίνεται ότι στην οικογένεια υπήρχαν αρκετοί θεραπευτές.

Το 1956 αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα λόγω της επανάστασης. Αποφοιτώντας από το γυμνάσιο στο Ίνσμπρουκ, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης έχοντας κερδίσει υποτροφία. Το 1959 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο . Σε σύντομο χρονικό διάστημα παντρεύτηκε τον Τομ κι απέκτησαν 2 γιους τον Laszlo και τον Gabor. Χώρισαν όμως το 1970 καθώς είχε αρχίσει να αισθάνεται έλξη για το ίδιο φύλο. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής, μετακόμισαν σε αρκετές Πολιτείες . Μετά τον χωρισμό τους, η Zsuzsanna εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια κι αναμείχθηκε με το απελευθερωτικό κίνημα των γυναικών του Λος Άντζελες . Ορμώμενη από την ανάγκη στο να δοθεί στο φενιμιστικό κίνημα μια πιο πνευματική διάσταση, ίδρυσε το 1971 το coven Susan B. Anthony Number l. Καθώς μεγάλωνε ο αριθμός των μελών του coven και δεν χωρούσαν στο σπίτι της Zsuzsanna, πήγαιναν σε παραλίες και σε βουνοκορφές.

Το 1975 μετά από μυστική αποστολή της αστυνομίας,  συνελήφθη με την κατηγορία ότι έλεγε το μέλλον χρησιμοποιώντας κάρτες Ταρώ οπότε και παραβίασε ένα δημοτικό νόμο που καταστούσε την μαντεία παράνομη. Η υπεράσπιση της επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό είναι η πρώτη δίωξη μάγισσας μετά το Σάλεμ. Η δίκη πήρε μεγάλη έκταση στα μέσα ενημέρωσης κι αρκετοί παγανιστές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν. Η απόφαση ήταν καταδικαστική για την Zsuzsanna. Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε συνέχεια εφέσεις υποστηρίζοντας ότι το διάβασμα της Ταρώ έγκειται στην γυναικεία πνευματική αλληλεγγύη και συμβουλευτική. Η γραμμή υπεράσπισης που κράτησαν είχε αποτέλεσμα καθώς όχι μόνο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, αλλά κατάφερε να καταργήσει και τον δημοτικό νόμο από την Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Στις ομάδες της υπήρχαν μόνο γυναίκες αν και προτιμούσε ίδιο αριθμό ετερόφυλων κι ομόφυλων διότι έτσι θα εξασφαλιζόταν ισορροπία στις τελετές. Κάποιες από αυτές ήταν αναπαραστάσεις σαμανικών τεχνικών της παλαιάς Ευρώπης. Κάποιες άλλες όμως ήταν αμφιλεγόμενες. Σε αυτές χρησιμοποιούσε έμβρυα μετά από αποβολές τα οποία τα πρόσφερε στην Θεά. Ενίοτε χρησιμοποιούσε αίμα περιόδου ή αίμα ζώων από τα κρεοπωλεία.

Ωστόσο κάποιες φορές τις έθεταν στην υπηρεσία της αστυνομίας όταν ζητούσαν την βοήθεια τους και της Θεάς για την σύλληψη δολοφόνων και βιαστών.

Το πρώτο της βιβλίο, “The Feminist Book of Lights and Shadows” (με πρώτη έκδοση το 1975 και μεταγενέστερη το 1989 με τίτλο “The Holy Book of Women’s Mysteries”) ήταν το πρώτο βιβλίο που προοριζόταν στο να αποδώσει στις γυναίκες την δική τους πνευματική κληρονομιά της Θεάς. Αποτέλεσε την βάση της Dianic Wicca. Το coven της απέκτησε κι ενημερωτικό δελτίο με αρχικό τίτλο «Θέμις» και τελικό το «Θεσμοφόρια». Μια εκ των μαθητριών της υπήρξε και η Starhawk όπου μετέπειτα χάραξε την δική της μοναδική πορεία.

Η «Ζ» έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία, έχει γράψει μουσική, διδάσκει, δίνει σεμινάρια και διαλέξεις ενώ έχει δική της εκπομπή στην τηλεόραση με τίτλο «13ος Ουρανός».

Το τραγούδι “We All Come From The Goddess” είναι δική της σύνθεσης.

Ίδρυσε και διευθύνει το Women’s Spirituality Forum, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest