MANDALA

Η λέξη mandala προέρχεται από τη ρίζα manda- που σημαίνει ουσία. Βέβαια, έχει προστεθεί και το –la ως κατάληξη, που σημαίνει περιεχόμενο. Στα σανσκριτικά  λοιπον, η έννοια που αποδίδεται είναι «περιέχουσα ενέργεια», που, σε μία πιο απλοϊκή ανάλυση, μεταφέρει το νόημα «κύκλος με το κέντρο του». Αυτή η έννοια έχει παρουσιαστεί στις διάφορες κουλτούρες μέσα από την Τέχνη τους, με ποικίλους τρόπους: ο χορός των Σούφι και οι διάφοροι κυκλικοί χοροί, όπως οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, όπου το θηλυκό και το αρσενικό χορεύουν ο ένας γύρω από τον άλλον, ή οι απίστευτες mandala του θιβετιανικού Βουδισμού, ο τροχός-σταυρός των Ινδιάνων της Αμερικής, όπως και ο σταυρός των τεσσάρων κατευθύνσεων που συναντάμε στο Σαμανισμό του Περού, τα σχέδια πάνω στο χαλί προσευχής της Ισλαμικής θρησκείας, τα βιτρώ και οι απεικονήσεις στους διαφορετικούς χώρους ενός Χριστιανικού ναού, οι σπείρες και τα γεωμετρικά σχέδια σε αρχαία αγγεία, οι yantra της Ινδουιστικής παράδοσης. Όπου και αν κοιτάξουμε μέσα στην ιστορία, οι mandala ήταν εκεί. Η πρώτη απεικόνιση τελετουργικής mandala παρουσιάστηκε στο Βουδισμό Mahayana.

Όπως είδαμε, ο πυρήνας μίας κλασσικής mandala, είναι η τελεία ή στις yantra, τα πολύ συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα, όπως τα bindu, τα οποία είναι ο κεντρικός πυρήνας και συμβολίζει το άυλο πνεύμα. Παραδοσιακά, στις κουλτούρες που δουλεύουν ενεργά με αυτόν τον τρόπο πνευματικής σύνδεσης, οι μορφές, ο τρόπος, ο σχεδιασμός και ακόμα και οι περιπτύξεις των συμβόλων, πατάνε επάνω σε πολύ σταθερές και συγκεκριμένες βάσεις. Tα αντιλαμβανόμαστε και τα χειριζόμαστε ως ένα τελετουργικό εργαλείο που ενσωματώνει αρμονικά και σε τέλειους, ραφιναρισμένους σχεδιασμούς, που ελκύουν, εκπροσωπούν και ελέγχουν διάφορες μορφές ενέργειας, ανάλογα τη yantra ή τη mandala. Έτσι, μπορεί να εκπροσωπούν μία ποιότητα ή μία θεότητα. Το σίγουρο είναι πως μέσα αυτή την κατασκευή, το άτομο βιώνει τη σύνδεση με τη θεότητα, την ενσωμάτωση της ποιότητας, την ένωση με το πνεύμα, την αποταύτιση από το Εγώ, τη θεραπεία, την πνευματική ανάταση και πλήθος ωφελειών.

Η ανάπτυξη προκύπτει από τη δομημένη ελευθερία, τα όρια. Ούτε το ασπόνδυλο και αόριστο μπορεί να προσφέρει, αλλά ούτε και η ασφαλής, ταυτοποιημένη απεικόνιση του κοινωνικού συνόλου επάνω μας. Έτσι η Mandala προσφέρει έναν εστιασμό, μία επικέντρωση του μπορώ και του θέλω, ένα πλαίσιο όπου η υγιής, αντιληπτική σκέψη του ατόμου μπορεί να αναπτυχθεί, να συσχετιστεί με τον ανώτερο νου και να προσφέρει τα μαργαριτάρια της σοφίας.

Στην πραγματικότητα, η mandala είναι συμβολισμοί που είναι αποτυπωμένοι στο υποσεινήδητό μας. Η γλώσσα των εικόνων μπορεί, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, να επικοινωνεί σπάζοντας μερικές φορές φραγμούς, κουλτούρες και αντιλήψεις που φέρουμε.

Είμαστε πλάσματα πολύπλευρα. Η συνείδηση, το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο, αποτυπώνονται επάνω μας με διάφορους παραμέτρους, επίπεδα και διαστάσεις, έχοντας το καθένα τον ρόλο του και τη θέση του στην ύπαρξή μας.

Μέσα από μία mandala, το άτομο μεταβαίνει σταδιακά πέρα από τα αποτυπώματα του νου του, δημιουργώντας θεραπευτικά κύμματα, οριμάζει ψυχικά. Το σύστημα όλο μπάινει σε εγρήγορση, που απελευθερώνει ότι αιμορραγεί μέσα του, ώστε να επέλθει ψυχική ισορροπία. Το χάος γίνεται δομή, καθώς σιγά σιγά αποκωδικοποιεί αυτό που αντιλαμβάνεται αρχετυπικά. Η mandala μεταμορφώνει τον εσωτερικό πίνακα της ψυχικής δυσλειτουργίας σε ένα πεδίο φωτός, όπου κυριαρχέι το κάλλος και η αρμονία.

Για να επέλθει κοινωνική αλλαγή, χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την προσωπική μας ενδοσόπηση, από την προσωπική μας θεραπεία. Μόνο τότε θα δούμε μετακίνηση των κοινωνικών πραγμάτων. Δε μπορούμε να μένουμε συνεχώς στο στάδιο του κακοποιημένου παιδιού. Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη μας απέναντι σε εμάς και στο κοινωνικό σύνολο. Καθέ σας σκέψη είναι μία στάλα ενέργειας σε αυτή την ασυνείδητη μαζική υστερία της καταστροφής. Πάρτε την ευθύνη σας και ενηλικιωθείτε. Δημιουργείστε σωτήρια καλλιτεχνήματα για εσάς, το διπλανό σας, το γνωστό σας και τον άγνωστο. Επαναπροσδιορίστε τον εαυτό σας, θεραπευτείτε και επιτρέψτε, μέσα από τα δημιουργήματά σας, να ρέυσει η θεραπεία παντού. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Είμαστε ένα κύτταρο μέσα στο σύνολο της ανθρωπότητας. Έτσι, η δική σας συνείδηση παρέχει πνευματική ανάπτυξη ολιστικά στην ανθρωπότητα.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu