Litha – Θερινό Ηλιοστάσιο

ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ – 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 

Το θερινό Ηλιοστάσιο είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές σε όλες τις αρχαίες παραδόσεις. Μία γιορτή που τιμούσε το θεό Ήλιο και γενικά τις ηλιακές θεότητες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στην αρχαία Ελλάδα το γιόρτάζαν με το θεό Απόλλωνα, γιο του Δία και της Λητούς. Μία θεότητα πραγματικά πολύπλευρη, μιας και εκπροσωπούσε τη μουσική και τη θεραπεία. Στη Ρώμη, γιορτάζανε τα Βεστάλια, μία γιορτή προς τιμή της θεάς Vesta, που σε εμάς είναι γνωστή ως Εστία., μία θεότητα η οποία φρόντιζε τον οικογενειακό πυρήνα, ενώ οι αρχαίοι Αζτέκοι αντιπροσωπεύουν το θεό Ήλιο με μία δυναμική, πολεμική θεότητα, τον Huitzilopochtli (Χουιτζιλοποχτλι), ο οποίος πολέμησε εναντίον του σκοταδιού. Στην Αρχαία Αίγυπτο, ο θεός Ατέν αντιπροσώπευε τον Ήλιο και τον βλέπουμε σε τοιχογραφίες να σκορπά το φως του παντού. Αργότερα αυτόν τον ρόλο τον πήρε περισσότερο ο θεός Άμον Ρα.

Στην Κίνα η γιορτή ανήκε αποκλειστικά στις Γιν ενέργειες, δηλαδή στις θηλυκές ποιότητες, ενώ στην Ιαπωνία, η γιορτή αντιπροσωπευόταν από τη θεά Αματεράσου, η οποία είναι θεά του φωτός από εκεί που εκπορεύεται, όπως πίστευαν στην Ιαπωνία. Η λίστα από τις διάφορες παραδόσεις είναι πραγματικά μεγάλη, όμως επιγραμματικά θα αναφέρω μερικές ακόμα θεότητες, όπως ο Θεός Σάμας των Βαβυλονίων, ο Σούρια των Ινδών, ο Βαάλ των Ασσυρίων, ο Μολόχ των Αμμωνιτών, ο Μίθρα των Περσών, ο Σολ των Λατίνων, ο Μπελενός των Κελτών.

Στις μέρες μας στην Ελλάδα, η παράδοση συνεχίζει να επιζεί με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλείδωνα, αν και τη μετέφεραν για μερικές μέρες, δηλαδή το βράδυ της 23ης Ιουνίου. Στην παράδοσή μας ανάβονται φωτιές μετά τη δύση του ηλίου, όπου καίγονται τα ξερά στεφάνια της πρωτομαγιάς και ύστερα πηδούν πάνω από τη φωτιά κάνοντας μία ευχή, πιστεύοντας ότι η δύναμη της φωτιάς θα καθαρίσει το παλιό και θα δυναμώσει την καινούργια ευχή, ώστε να πραγματοποιηθεί.

Στον νεοπαγανισμό εορτάζεται με το όνομα Litha. Σε αυτή τη μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς, το φως και η ζωή είναι σε απόλυτη αφθονία. Γιορτάζουν το θεό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη δύναμή του. Οι παγανιστές καταναλώνουν τις παραδοσιακές τροφές της ημέρας, που είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε διάφορες παραλλαγές.

Τα λιβάνια που επιλέγονται να καίγονται είναι μύρο, πεύκο, τριαντάφυλλο, λεμόνι. Λουλούδια και βότανα που επιλέγουν για στολισμό του ναού είναι χαμομήλι, τριαντάφυλλο, λουίζα, λεβάντα, κισσός, φτέρες, άγριο θυμάρι, μαργαρίτες και γαρύφαλα. Το ξύλο που καίγεται στη φωτιά καλό είναι να είναι βελανιδιά – δρυς.

Ο πολύτιμος λίθος που αντιπροσωπεύει τη γιορτή του θερινού Ηλιοστασίου είναι το Σμαράγδι, το οποίο, όπως ο θεός Ήλιος, προσφέρει πλουσιοπάροχα δύναμη, ζωτικότητα και αφθονία.

Είναι μία τέλεια χρονική στιγμή όπου μπορείτε να ανανεώσετε τη σύνδεσή σας με τη θεά και το θεό και να εναρμονιστείτε με την ηλιακή ενέργεια.  

  • Shakila

 

Litha

Η εορτή της μέσης του καλοκαιριού, το Litha, γιορτάζεται στις 19 με 23 του Ιουνίου ανάλογα το έτος. Αυτή η περίοδος αποτελεί μαρτυρία της Δύναμης που κρύβεται πίσω από την ένωση της Θεάς και του Θεού, του Ιερού Θηλυκού και του Ιερού Αρσενικού. Όλα βρίσκονται σε άνθηση ή και σε καρποφορία ήδη. Βλέπουμε παντού τα αποτελέσματα κάθε γόνιμης διαδικασίας να παίρνουν μορφή και να ακολουθούν τον κύκλο ζωής τους. Είναι η περίοδος όπου εορτάζεται η εναλλαγή των σταδίων ζωής του κάθε πράγματος, καθώς μετά την ακμή του, αναπόφευκτα θα έρθει και η ώρα που θα το αποχαιρετήσουμε – γι’ αυτό είναι καλό να το χαρούμε όσο βρίσκεται στο απόγειό του με τον τρόπο που του αρμόζει!

Σε αυτή τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, το φως και η ζωή βρίσκονται σε αφθονία. Κατά τα μέσα του καλοκαιριού, ο Ήλιος Θεός έχει φτάσει η στιγμή της μεγαλύτερη δύναμή του. Καθισμένος στο θρόνο του, αναγνωρίζεται ως ο άρχοντας των δασών και κάθε άγριου ζώου.

Η χριστιανική θρησκεία μετατραπεί αυτή την ημέρα στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που συχνά τον απεικονίζει σε ρουστίκ ενδυμασία, μερικές φορές με κέρατα και δίχηλα πόδια (όπως ακριβώς και ο ελληνικός Θεός Πάνας).

Η παραμονή της μέσης του καλοκαιριού είναι επίσης μία υπέροχη γιορτή για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο των νεραϊδών, των ξωτικών και των στοιχειακών της Φύσης, καθώς βρίσκονται έξω και γιορτάζουν την αφθονία της προστασίας του Θεού.

Παραδοσιακά τρόφιμα:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Βότανα και λουλούδια:

Λουΐζα, χαμομήλι, τριαντάφυλλο, αγιόκλημα, κρίνο, δρυς, Λεβάντα, κισσός, φτέρη, άγριο θυμάρι, μαργαρίτα, γαρύφαλλο.

Θυμίαμα:

Λεμόνι, Μύρο, Πεύκο, Τριαντάφυλλο

Ορυκτά:

Σμαράγδι, ηλιόλιθος, χρυσόλιθος, περίδοτο, τοπάζι, οπάλιο της φωτιάς

Ειδικές Δραστηριότητες:

Μια ιδανική στιγμή για όρκους αφοσίωσης και ανανέωση της πίστης στη Θεά και το Θεό.

  • Chandra
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest