Doreen Edith Dominy Valiente (1922 –1999)

Η Doreen Edith Dominy γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1922 στο Mitcham του  Νότιου Λονδίνου . Η επιρροή στην μετέπειτα ιστορία της νεοπαγανιστικής κοινότητας, είναι τόσο μεγάλη και σεβαστή που αναφέρεται ως “η μητέρα της σύγχρονης μαγείας”

Όταν ήταν ακόμα μικρή η οικογένεια της  μετακόμισε στο Horley στο Surrey, κι εκεί στην ηλικία των 7 θυμάται να παίζει ανεβαίνοντας σε σκουπόξυλο και να τρέχει στο δρόμο . Το πρώτο της ξόρκι το έκανε στα 13 της θέλοντας να αποτρέψει την παρενόχληση που δεχόταν  η μητέρα της από μία άλλη γυναίκα . Η συμπεριφορά της αυτή προκάλεσε την ανησυχία των γονιών της, οι οποίοι ως πιστοί χριστιανοί, την στέλνουν εσώκλειστη σε μοναστήρι. Σε ηλικία 15 ετών μη αντέχοντας άλλο το περιβάλλον εκεί, εγκαταλείπει το μοναστήρι.

Αρχικώς ήθελε να δουλέψει σε εργοστάσιο όμως κατέληξε σε δουλειά γραφείου καθώς είχε δεξιότητες στην δακτυλογράφηση και στις ξένες γλώσσες.

Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε τον Ιωάννη Βλαχόπουλο, ναυτικό έμπορο από την Ελλάδα.  Ο γάμος τους όμως δεν έμελε να κρατήσει πολύ καθώς ο άνδρας της πνίγηκε σε κάποιο από τα ταξίδια του. Μετά από 3 χρόνια ξαναπαντρεύεται έναν Ισπανό τον Casimiro Valiente.

Το ενδιαφέρον κι η ενασχόληση της  Doreen σε θέματα εσωτερισμού κι αποκρυφισμού συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων. Η πορεία της όμως άρχισε να παίρνει άλλη μορφή όταν, διαβάζοντας έναν άρθρο σε τοπική εφημερίδα για ένα Μουσείο Μαγείας, έστειλε επιστολή στον διευθυντή του Μουσείου. Η επιστολή αυτή έφτασε και στα χέρια του Gerald Gardner και της  Edith Woodford-Grimes γνωστή ως Dafo.  Η συνάντηση που ακολούθησε (1952), αποτέλεσε, εκ των υστέρων, σημαντική στιγμή για τον μοντέρνο παγανισμό.

Η μύηση της Doreen στον κόσμο της μαγείας έγινε το καλοκαίρι του 1953 όταν μαζί με τον Gardner πήγαν στο Stonehenge. Ο Gardner θα δάνειζε ένα ξίφος στου Δρυίδες για να πραγματοποιήσουν  τελετουργικό για τον θερινό Ηλιοστάσιο. Το γεγονός ότι βρήκε ανάμεσα στις σημειώσεις της Doreen έργα του Aliester Crowley and Rudyard Kipling ήταν ένα μικρό πλήγμα διότι αν και οι γνώσεις του Gardner ήταν αδιαμφισβήτητες, για το συγκεκριμένο τελετουργικό δεν ήταν ολοκληρωμένες . Λέγεται ότι απευθύνθηκε στην Doreen με την φράση «Μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο;» Όπως φαίνεται αυτή η φράση ήταν η αφορμή ώστε η Doreen να αρχίζει να δουλεύει πάνω στα υπάρχοντα κείμενα. Άλλαξε την δομή, εμπλούτισε με δικά της ποιήματα και σημειώσεις, κι όταν τελείωσε ο Gardner  συνειδητοποίησε ότι είχε στα χέρια του αυτό πάντα ήθελε, ένα εγχειρίδιο πρακτικό, μαγικό, εφαρμόσιμο που συνδυάζει την θρησκεία με την  βρετανική πνευματική παράδοση.

Δεν άργησαν όμως οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, καθώς στον Gardner άρεσε η δημοσιότητα ενώ η Doreen την απέφευγε. Αυτό την οδήγησε στο να εγκαταλείψει το coven του Gardner ωστόσο ανέλαβε αρχιέρεια σε κάποιο άλλο coven του με επακόλουθο να ιδρύσει το δικό της παραμένοντας όμως εκτός του πεδίου της δημοσιότητας. Η στάση της αυτή την βοήθησε αργότερα στο να αποφύγει περιπέτειες και μπλεξίματα στα οποία περιήλθαν κερδοσκόποι κι απατεώνες αλλά και όσοι δυσφήμιζαν τον Παγανισμό με τα έργα τους.

Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 που ακολούθησαν, έγραψε σημαντικά βιβλία σε σχέση με τη Wicca. Μένοντας πιστή στην Μαγεία και τον Παγανισμό, έκδωσε τα βιβλία της “Where Witchcraft Lives”.

Το 1972, μετά τον θάνατο του άνδρα της,  Doreen έκδωσε επίσης τα  «An ABC of Witchcraft” (1973), “Natural Magic” (1975) και  “Witchcraft for Tomorrow” (1978).

Επίσης ίδρυσε τον οργανισμό που τελικώς πήρε την ονομασία «The Pagan Federation» όπου σκοπός της ομοσπονδίας ήταν η αντιμετώπιση και καταπολέμηση των προκαταλήψεων απέναντι στους Παγανιστές και από την κοινωνία κι από τα μέσα επικοινωνίας.  Ήταν η αρχή αποδοχής του Παγανισμού.

Η Doreen παντρεύτηκε και τρίτη φορά τον Ron Cooke όπου η κοινή τους ζωή κράτησε μέχρι το 1997 με τον θάνατο του Ron.  Παρά την θλίψη της δεν έχασε την θέληση για ζωή και προσφορά, συμμετέχοντας σε μια τοπική ομάδα «The Centre For Pagan Studies» ιδρυτές του οποίου ήταν ο John Belham-Payne και η σύζυγός του Julie που μαζί με την Doreen μοιράστηκαν την ίδια πίστη, σεβασμό και φιλοσοφία που όφειλε να έχει ένας παγανιστής/μάγος που δεν ήταν απατεώνας .

Την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη του 1999 η Doreen απεβίωσε καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας . Μέχρι το τέλος είχε την φροντίδα του John  και της  Julie όπου τον εκπαίδευε για να συνεχίσει την κληρονομιά της πάνω στην μαγεία καθώς τον εμπιστευόταν και θεωρούσε ότι θα κάνει το σωστό.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest