Beltaine – Η γιορτή του απόλυτου έρωτα!

Σήμερα, στο ημισφαίριό μας, γιορτάζουμε το Beltaine, την απόλυτη γιορτή γονιμότητας! Την πρώτη Μαϊου, ο Θεός, στην ακμή του πλέον και αρκετά ώριμος, ζευγαρώνει με τη Θεά και γονιμοποιεί τα πάντα, γεμίζοντας τη Γη με καρπούς και υποσχέσεις για το μέλλον! Είναι μία περίοδος εορτασμού της αγάπης και της σεξουαλικότητας, του έρωτα και της δημιουργίας και δεν αφήνει περιθώρια για ντροπές. Όλα βρίσκονται σε οργασμό και είναι έτοιμα να ανθίσουν και να καρποφορήσουν, οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος για έκφραση και επέκταση.

Είναι επίσης γνωστό ως Roodmas ή Πρωτομαγιά.

Καθώς το καλοκαίρι ξεκινά, ο καιρός γίνεται θερμότερος, και ο κόσμος γεμίζει με τα άνθη των φυτών. Μια πληθωρική διάθεση επικρατεί. Στην παλιά κέλτικη παράδοση, ήταν η περίοδος της αμετανόητης σεξουαλικότητας και της ασυδοσίας, χωρίς ενοχές και χωρίς δισταγμούς, κάτι που βέβαια δε διατηρείται στη σύγχρονη εποχή, παρά σχετιζόταν με τον ηθικό περιορισμό του υπόλοιπου καιρού την τότε εποχή, επιτρέποντας την εκτόνωση στην εορτή αυτή.

Βέβαια οι παραδόσεις των Κελτών μας μεταφέρουν ένα πολύ όμορφο έθιμο: οι νέοι θα περάσουν όλη τη νύχτα στο δάσος γιορτάζοντας τον έρωτά τους, και στη συνέχεια θα χορεύουν γύρω από το φαλλικό Γαϊτανάκι έως το επόμενο πρωί. Παλαιότερα τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν τις βέρες τους (και τους περιορισμούς που συνεπάγονται) για αυτό το βράδυ. Το πρώτο πρωινό του Μαΐου είναι μία μαγική χρονική στιγμή για τη συλλογή του άγριου, πηγαίου νερού (πηγές, ποτάμια και φυσικές λίμνες), το οποίο μαζεύεται και χρησιμοποιείται για τελετουργικά λουτρά υγείας και ομορφιάς, όπως και πίνεται για τους ίδιους λόγους.

Κατά την ημέρα αυτοί, οι άνθρωποι βγαίνουν με το πρώτο φως για να μαζέψουν άγρια λουλούδια. Οι γυναίκες παραδοσιακά θα πλέξουν τα λουλούδια στα μαλλιά τους. Άνδρες και γυναίκες θα διακοσμήσουν το σώμα τους. Το Beltaine σηματοδοτεί την επιστροφή της ζωτικότητας, του πάθους. Η αρχαία ειδωλολατρική παράδοση λέει ότι το Beltaine συμβολίζει την εμφάνιση του νεαρού Θεού σε ανδρική ηλικία. Αναδεύεται από τις ενέργειες που προέρχονται από την ένταση της Φύσης του Μαΐου, και η επιθυμία του για τη Θεά μεγαλώνει. Ερωτεύονται, βρίσκονται ανάμεσα στα χόρτα και τα άνθη, ενώνονται. Η Θεά μείνει έγκυος από τον Θεό. Για να γιορτάσουμε την ένωσή τους, μια γαμήλια εορτή για το Θεό και τη Θεά επιβάλλεται – και μας καθοδηγούν οι ίδιοι για αυτό που επιθυμούν ως προσφορά! Ψωμί και τα δημητριακά είναι οι πιο συνηθισμένες προσφορές. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι επίσης κατάλληλα, όπως και γλυκίσματα, μέλι, ξηροί καρποί και καρυκεύματα σε αφθονία.

Δραστηριότητες και Τελετουργίες:γονιμότητα και γονιμοποίηση, δραστηριότητες αναψυχής, άλματα πάνω από φωτιές, πλέξιμο στεφανιών, φύτευση σπόρων

Χρώματα: Κόκκινο, Λευκό, καφέ, ροζ, πράσινο

Ορυκτά: σμαράγδι, μαλαχίτης, κεχριμπάρι, πορτοκαλί κορνεόλη, ζαφείρι, ροζ χαλαζίας

Σύμβολα & Διακόσμηση: πυρκαγιές, σύμβολα γονιμότητας, λουλούδια

Τρόφιμα: Γαλακτοκομικά, ψωμί, δημητριακά, γλυκίσματα

Λουλούδια/Βότανα: κρίνος της κοιλάδας, δακτυλίς, τριαντάφυλλο, δίκταμο Κρήτης, μέντα, αρτεμισία, θυμάρι, αχίλλεια, αμυγδαλιά, τριφύλλι, κισσός, κατιφές, λάπαθο

Ζώα: χελιδόνι, περιστέρι, κύκνος, γάτα, λύγκας, λεοπάρδαλη

Θεότητες: Αφροδίτη, Άρτεμις, Bast, Φαύνος, Flora, Μαία, Πάνας, ο κερασφόρος Θεός (Cernunnos), ο GreenMan, και όλοι οι Θεοί και Θεές, αντιπρόσωποι της γονιμότητας.

  • Chandra
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest