Το Ονειροκριτικόν του Αρτεμίδωρου

 Ο Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός ήταν ερμηνευτής ονείρων γεννημένος στην Έφεσο . Πήρε την προσωνυμία του από μια πόλη ονόματι Δάλδη από την οποία καταγόταν η μητέρα του.

Το έργο του το «Ονειροκριτικόν» περιελάμβανε 5 βιβλία. Θεωρεί την ονειροκριτική ως ένα κλάδο μαντικής αλλά είναι κυρίως μια τεχνική που βασίζεται στην εμπειρία και γι’ αυτό το έργο του είναι ξένο προς τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την αστρολογία και τη θεουργία . Απωθεί το υπερφυσικό και το μυστηριακό.

Το ονειροκριτικόν αναλύει μόνο μια κατηγορία ονείρων, τα αλληγορικά όνειρα, εκείνα που προβλέπουν το μέλλον και κάποιες φορές μέσω συμβόλων, η αποκρυπτογράφηση των οποίων οδηγεί στην πρόγνωση του μέλλοντος. Αποκλείει τα ενύπνια όνειρα τα οποία προκαλούνται από σωματική ή ψυχική στέρηση ή έντονη επιθυμία καθώς και τα προγνωστικά, εκείνα τα οποία δεν χρειάζονται ερμηνεία.

Το όνειρο δεν οδηγεί σε κάποιο κρυφό σύμπαν αλλά στον μικρόκοσμο του ατόμου.  Είναι η πραγματικότητα κρυπτογραφημένη. Το όνειρο είναι ένα εικονικό συμβάν που μεσολαβεί ανάμεσα στην καθημερινότητα του ονειρευομένου (δραστηριότητες, συνήθειες, αξίες) και το μέλλον του. Τα τρία επίπεδα πραγματικότητας (παρόν-όνειρο-μέλλον) διέπονται από τους ίδιους νόμους.

Η ονειροκριτική του Αρτεμίδωρου περιλάμβανε δύο στάδια, πριν από τα οποία είχαν προηγηθεί πληροφορίες για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση εκείνου που είδε το όνειρο.

Στο πρώτο στάδιο μελετούσε την ονειρική παράσταση και με τη βοήθεια αναλογιών την συνέδεε με στοιχεία της πραγματικότητας. Στο δεύτερο στάδιο έδινε στο όνειρο θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ώστε να καταλήξει αν είναι ευνοϊκό ή καταστροφικό.

Ένα παράδειγμα της ερμηνείας του είναι όταν ο  Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Τύρο, είδε όνειρο με έναν σάτυρο που χόρευε. Θεώρησε ότι η λέξη σάτυρος (Σα-Τυρ) ήταν ενδεικτική της νίκης του.

  • Neith
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu