Σούφι – Μέρος 2ο

Oι Σούφι εξέτασαν την μέθοδο των Λαταΐφ  για να διευκολύνουν το χειρισμό των συμπεριφορών των έξι κέντρων και είπαν πως υπάρχουν μέγιστες Πνοές που ανήκουν συνολικά στην Ύπαρξη και έτσι ρυθμίστηκε ο τρόπος λειτουργίας  των Λαταΐφ.

Τα Λαταΐφ είναι έξι εκ των οποίων πέντε ονομάζονται «όργανα».  Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Γνώση, πέντε είναι τα σώματα στον άνθρωπο: το χοϊκό, το θυμικό, το κατώτερο νοητικό, το ανώτερο νοητικό μαζί με το αιθερικό και παρουσιάζονται σαν πεντάλφα ή πεντάκτινο αστέρι.

Η Λατίφα Ναφς που μεταφράζεται ως «Εαυτός, Ψυχή, Πνοή», δεν ανήκει στα πέντε όργανα. Κάποιοι Σούφι εξετάζουν κάτω από τον όρο Ναφς, το σύνολο της διανοητικής και συναισθηματικής και βουλητικής ζωής. Η πλειοψηφία από αυτούς, είναι της άποψης πως η Ναφς είναι μια «κατώτερη», επηρεασμένη και εμπαθής ανθρώπινη φύση. Περιλαμβάνει τις φυτικές και ζωικές όψεις της ανθρώπινης ζωής. Ο κεντρικός σκοπός της πορείας του Σούφι είναι ο μετασχηματισμός της Ναφς από τη λυπηρή εγωιστική θέση της μέσω των διάφορων ψυχοπνευματικών σταδίων, είτε προς την αγνότητα και την υποταγή στη θέληση του Θεού, είτε προς την εκμηδένιση και την αποθέωση.

Η Λατίφα Καλμπ, που μεταφράζεται «Καρδιά», είναι η θεϊκή Λατίφα στην ουράνια καρδιά  και εδρεύει στο σώμα στην κωνική διαμόρφωση του οργάνου, κρεμασμένη σε κλίση δύο δάχτυλα, στην αριστερή πλευρά στο στήθος. Είναι αληθινά η ανθρώπινη ύπαρξη και την ονομάζουν Γνωστική. Συνδέεται με την Ουσία της Χαράς, την απόλαυση, την περιέργεια, την ευθυμία, την ευρύτητα της αντίληψης του Δρόμου.
Στην ορολογία των Σούφι, αυτή η πνευματική καρδιά, περιγράφεται με ποικίλους τρόπους. Για μερικούς, είναι το κάθισμα του μακάριου οράματος. Άλλοι την θεωρούν ως τη θέση της θείας αγάπης. Με λίγα λόγια, η κάθαρση της Καλμπ είναι αναγκαία πνευματική πειθαρχία για την πορεία στην Ατραπό των Σούφι.

Το κίτρινο φως της Καλμπ είναι η αρχή της παραγωγής φωτός και συγκεντρώνεται σε αυτό η αναταραχή ή η δυνατή προσδοκία. Αυτή οδηγεί στη Λατίφα Ρουχ (Ψυχή) που μεταφράζεται «Πνεύμα»

Το χρώμα της είναι το κόκκινο και το φως της είναι το αρσενικό στην ψυχή και σταματά στην Καλμπ. Έτσι εμφανίζεται να μετακινείται το φως, φλεγόμενο οδηγεί στη Λατίφα Σιρ (Μυστικό). Η Λατίφα Ρουχ είναι κάτω από το στήθος στη δεξιά πλευρά, κεκλιμένη προς το στήθος, δύο δάχτυλα. Είναι η Ουσία της Δύναμης, η ικανότητα της διάκρισης, η πρωτοβουλία, η επέκταση. Δύναμη στο Δρόμο σημαίνει επίσης τη δύναμη της αθωότητας, συνεχώς. Συνδέεται με το διαχωρισμό, σαν ψυχολογικός διαχωρισμός από τους γονείς, την ανάπτυξη της αυτονομίας, την εξατομίκευση.

Κατά το Σουφικό Τάγμα Νακσμπαντί τα τρία «υψηλότερα» όργανα της πνευματικής αντίληψης είναι η Σιρ, η Χάφι και η Άχφα. Είναι ο Λόγος, ο Νους και το Αγαθόν των Αρχαίων Ελλήνων.

Η Λατίφα Σιρ, που μεταφράζεται Μυστικό είναι υπεράνω του στήθους στα αριστερά με κλίση δύο δάχτυλα προς τον θώρακα. Είναι η Ουσία της Επιθυμίας, η υποστήριξη για πνευματική ανάπτυξη, το στήριγμα της παραμονής στη δοκιμασία, η δύναμη επιμονής. Η Επιθυμία είναι μια πλήρης διάσταση, κάτι που περιέχει όλες τις άλλες Ουσιώδεις Πλευρές, αλλά εμφανίζεται σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό συν το χαρακτηριστικό της Επιθυμίας. Το φώς της είναι λευκό και είναι αρσενική και σταματά στην καρδιά.

Έτσι φλεγόμενη επίσης, οδηγεί στη Λατίφα Χάφι (Κρυμμένο Μυστικό).
Η Λατίφα Χάφι, που μεταφράζεται το Κρυμμένο Μυστικό ή Μυστήριο είναι στη μέση του μετώπου, πάνω από τα φρύδια, στο Τρίτο Μάτι. Είναι η Ουσία της Ειρήνης και αναπτύσσει λεπτές ικανότητες, όπως την ηρεμία, το μυστήριο, τη μαγεία. Καθησυχάζει το μυαλό. Μπορεί να φανερώνεται εξοργισμένα σαν Δύναμη, αυτή τη δύναμη που εξοντώσει την αναταραχή, την ανησυχία, την αντιδραστικότητα. Συνδέεται με την καθοδήγηση της Ύπαρξης, την καθοδήγηση του Δρόμου.
Το φώς της είναι μαύρο.

Οδηγεί στη Λατίφα Άχφα (το βαθιά κρυμμένο Μυστικό).
Είναι η έδρα της ενόρασης, της διαίσθησης του Αποκαλυπτόμενου Απόλυτου, Λαχούτ (Απόλυτος). Στην ορολογία των Σούφι, η Χάφι είναι μια θεία λεπτότητα που βρίσκεται εν δυνάμει στη Ρουχ. Το απόκρυφο γίνεται ενδιάμεσο, μεταξύ της Θείας παρουσίας και του πνεύματος, στη λήψη Θεοφανείων των Θείων Χαρακτηριστικών και της Θεϊκής εκπορευόμενης επιείκειας στο πνεύμα.

Η Λατίφα Άχφα, που μεταφράζεται το Απόκρυφο, το κρυμμένο βαθιά, το βαθύ μυστήριο, είναι στο κέντρο του στήθους. Το φως της είναι πράσινο και εργάζεται ακριβώς όπως παρουσιάζεται: Είναι η Ουσία της Ευγενούς Αγάπης. Είναι η εναρμόνιση, η ευαισθησία, η συναισθηματική ακρίβεια. Είναι η Συμπόνια στο να μένεις με δύσκολες ή οδυνηρές εμπειρίες, περιπλεγμένες στη διαλυμένη ταυτότητα του Εγώ, ή σε καταστάσεις όπως ο ναρκισσισμός, η ανεπαρκή ματαιότητα, το χάσιμο της Ουσίας και αίσθησης της υποστήριξης της Ύπαρξης. Όταν η έρευνα αφοσιώνεται ακριβώς εκεί που βρίσκεται η καρδιά μας, η καρδιά αποκρίνεται. Εφόσον αυτή είδε και ενδιαφέρθηκε, θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

  • Neith
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Close Menu