Πράνα

Από τα αποκρυφιστικά κείμενα, έχουμε πληροφορίες πως τριών ειδών δυνάμεις εκπορεύονται από τον Ήλιο και εισέρχονται στο δικό μας πλανητικό σύστημα, αν και μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμα, που όμως είναι άγνωστες σε εμάς. Η πρώτη είναι η Φοχάτ, ή ηλεκτρισμός, η δεύτερη είναι το Πράνα, ή ζωτικότητα, η τρίτη είναι η Κουνταλίνη, ή φιδοειδής φωτιά.

Το πρώτο είδος ενέργειας που αναφέρουμε, η Φοχάτ, σχετίζεται με όλες τις γνωστές μορφές ενέργειας που αντιστοιχούν στο φυσικό επίπεδο, όπως η θερμότητα, το φως, ο ηλεκτρισμός κτλ. Το Πράνα (prana) είναι μία λέξη σανσκριτική, που προέρχεται από το pra – που σημαίνει μπροστά ή έξω, και το an – που σημαίνει αναπνέω, κινούμαι ή ζω. Οι πιο κοντυνές στην αρχική έννοιες που μπορούμε να βρούμε για αυτό το συνδυασμό λέξεων είναι αναπνοή ή ζωτική ενέργεια. Τέλος, η Κουνταλίνη είναι το φιδοειδές ερπετό, το οποίο βρίσκεται κουλουριασμένο σε σπειροειδή μορφή στη βάση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στον κόκυγα. Όταν αυτή η μεγαλειώδης ενέργεια απελευθερωθεί, διαμέσου συγκεκριμένων καναλιών, ανεβαίνει προς το Κέντρο Κεφαλής, όπου και βγαίνει από αυτό, σα συντριβάνι φωτός. Όταν αυτή η ενέργεια τεθεί σε λειτουργία, το άτομο αποκτά πρόσβαση σε αστείρευτη θεραπευτική ενέργεια, η οποία πηγάζει από μέσα του, από το περιβάλλον, από το Σύμπαν.

Δε θα αναφερθούμε όμως περισσότερο στις υπόλοιπες ενέργειες, παρά θα μείνουμε λίγο ακόμα στο Πράνα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για αυτό είναι ότι διέπει ότι ζει. Καμία ύπαρξη δε θα ήταν δυνατόν να υπάρχει χωρίς την παροχή αυτής της ενέργειας. Εκτός του ότι τροφοδοτεί τα πάντα με ζωή, κρατά και τα πάντα σε συνοχή και συνένωση. Δίνει στο κάθε πράγμα τη φόρμα, το μοναδικό, σύνθετο σύνολο της μορφής και της ενέργειάς του. Είναι αυτό που υφαίνει κύτταρο κύτταρο το φυσικό σώμα, ακόμα και την αύρα, κρατώντας τα συντονισμένα.

Ο Ήλιος είναι αυτός που εκπορεύει αυτή τη θεϊκή πεμπτουσία ζωής. Όσο το φως του ρέει άφθονο στη γήινη ατμόσφαιρα, θρέφει ορυκτά, φυτά και ανθρώπους, καθώς απορροφάται από το αιθερικό τους πεδίο, παρέχοντας στο καθένα την αντίστοιχη ποιότητα θρεπτικής ενέργειας που χρειάζεται. Το αιθερικό σώμα είναι ο διαμεσολαβητής, ο οποίος μεταλάσσει το Πράνα στην κατάλληλη για το κάθε τι ενεργειακή ουσία. Είναι αυτό που με σοφία διακρίνει, διαχωρίζει και διαμοιράζει στα όντα της Γης αυτό που μπορεί να τα συντηρήσει στη ζωή, ότι είναι ζωή για την κάθε φόρμα.

Η ζωή γενικά, κάθε επιπέδου, μπορεί να ονομαστεί Πράνα, καθώς, ότι υπάρχει, το οφείλει στην πνοή ζωής που του προσφέρει το Πράνα. Είναι το σύνολο όλων των ζωτικών δυνάμεων. Είναι η ζωτική σπίθα που εμφυσά τη ζωή σε κάθε έμβιο ον. Όσο πιο πλούσιο και υγιές είναι το Πράνα σε έναν άνθρωπο, κρύσταλλο κτλ., τόσο πιο εύκολα το εκπέμπει στο περιβάλλον του.

Το Πράνα είναι που συνενώνει, συγκροτεί και δίνει ρυθμό στο φυσικό σώμα και στην κίνηση όλων των χυμών του. Επίσης, με αυτό τρέφεται και το ζωτικό σώμα. Το σπληνικό κέντρο συνεργάζεται με το ζωτικό σώμα, καθώς και τα δύο έχουν σκοπό την απορρόφηση και το διαμερισμό του Πράνα.

Πράνα μπορούμε ακόμα να βρούμε στην ατμόσφαιρα με τη μορφή αρνητικών ιόντων. Φορέας του πράνα είναι ακόμα η θάλασσα, τα ποτάμια, οι καταρράκτες – γι’ αυτό το λόγο και το ζωτικό σώμα μπορεί να θεραπευτεί σε τέτοιο βαθμό μέσα από το νερό και την κίνησή του.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest