Κεραυνός

Ο κεραυνός καταρχήν ως φυσικό φαινόμενο μας προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων όπως φόβο, δέος, μυστήριο, κα. Η χρησιμότητα του έγκειται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια των κεραυνών παράγεται όζον στην ατμόσφαιρα το οποίο ως γνωστόν φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πέραν όμως από φυσικό φαινόμενο συναντάται κι ως σύμβολο σε διάφορες παραδόσεις και πολιτισμούς.

Στην ελληνική μυθολογία είναι σύμβολο του Δία και σχετίζεται με την δύναμη, την διάνοια, την διαίσθηση και την πνευματική φώτιση. Ως φαινόμενο αποδίδεται σε τρεις Κύκλωπες  που βοηθούσαν τον Ήφαιστο στην δημιουργία των κεραυνών : τον Βρόντη που εκπροσωπούσε την βροντή, τον Στερόπη που συμβόλιζε την κίνηση της αστραπής και τον Άργη που ανέδυε την φωτιά.

Οι Κέλτες είχαν τον κεραυνό συνώνυμο με το ξόρκι. Το σημείο που έπεφτε ένας κεραυνός μετατρεπόταν σε ιερό χώρο λατρείας. Εάν κάποιον τον χτυπούσε κεραυνός θεωρούσαν ότι εμποτίστηκε με την δύναμη του θεού/θεάς.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής είχαν συνδέσει τον κεραυνό με το μυθικό πουλί thunderbird που συμβολίζει την αλήθεια και την ηθική. Σύμφωνα με τον μύθο από τα μάτια του έβγαιναν κεραυνοί όπου έπεφταν σε όσους δεν ήταν ειλικρινείς ή προσπαθούσαν να παραπλανήσουν.

Στην κινέζικη φιλοσοφία ο κεραυνός συμβολίζει την γονιμότητα. Στο ιερό κείμενο Tao Te Ching αναφέρεται το εξής : «Ο ισχυρός κεραυνός προσκολλάται στο σύννεφο για να το μετατρέψει σε βροχή. Ανοίγει τη μήτρα και σύντομα θα υπάρχει η γέννηση της νέας ζωής».

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu