Η αποτρίχωση ανά τους αιώνες

Η ιστορία και οι καταγραφές δείχνουν ότι ο άνθρωπος ανά τους αιώνες ανακάλυπτε και χρησιμοποιούσε διαφόρων ειδών αποτριχωτικές μεθόδους τόσο για πρακτικούς όσο και για καλλωπιστικούς λόγους, μερικές από τις οποίες είναι το καψάλισμα των τριχών, το ξερίζωμα, το κόψιμο, η σύνθλιψη.

Η φύση παρείχε τα πρώτα εργαλεία όπως όστρακα, αιχμηρές πέτρες, δόντια ζώων. Τα μίγματα που χρησιμοποιούσαν προερχόταν από λίπος γαϊδάρου, χολή κατσίκας, σκόνη οχιάς, ρητίνη, κισσό κα.

Ήδη από το 4000-3000 π.Χ.  υπάρχουν ενδείξεις για χρήση αλοιφών με συστατικά το άμυλο, ασβέστη και σανδαράχη (θειούχο ορυκτό του αρσενικού)

Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη

Κοινούς κώδικες ομορφιάς φαίνεται ότι μοιράζονταν οι αρχαίοι σε Ελλάδα και Ρώμη.

Ο Μέγας Αλέξανδρος καθιέρωσε το ξύρισμα των στρατιωτών του επειδή κατά τη διάρκεια συμπλοκών, οι αντίπαλοι τραβούσαν τα γένια τους και μειωνόταν η ευελιξία τους. Οι γυναίκες θεωρούσαν ότι ένα σώμα απαλλαγμένο από τρίχες ήταν σύμβολο νεότητας κι ομορφιάς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν ήταν το κάψιμο με καυτή στάχτη είτε με φλόγα λυχναριού. Σύμφωνα με βιβλιογραφία οι άνδρες απέφευγαν τις αξύριστες γυναίκες και μάλιστα οι τρίχες στο εφηβαίο θεωρούνταν κάτι πολύ δυσάρεστο κι άσχημο.

Στη Ρώμη το πρώτο ξύρισμα του νεαρού άνδρα προσφερόταν σαν τάμα στον αγαπημένο τους θεό. Οι Ρωμαίες συνήθιζαν να βγάζουν τις τρίχες των φρυδιών τους με λαβίδες.

 

Αρχαία Αίγυπτος

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αγαπούσαν την μη ύπαρξη τριχών στο σώμα τους. Μόνο σε περιόδους πένθους, κατά τον Ηρόδοτο, άφηναν μαλλιά και γένια να μεγαλώσουν. Και οι άνδρες και οι γυναίκες ξύριζαν την κεφαλή τους και τοποθετούσαν περούκες.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κερί για να αποτριχώνουν τα πόδια τους και τα χέρια τους κι οι άνδρες χρησιμοποιούσαν ξυράφια, ελαφρόπετρες, νήματα κι αλοιφές.

Η αγάπη τους αυτή για την αποτρίχωση εκτός από καλλωπιστικούς λόγους ήταν και θέμα υγιεινής διότι το ζεστό κλίμα της χώρας ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων κι εξάπλωση αρρώστιας και μολύνσεων, οπότε λειτουργούσε κι ως προληπτική μέθοδος.

 

Μέση Ανατολή, Αραβία, Αφρική

Δύο ήταν και είναι οι κυριότερες μέθοδοι αποτρίχωσης :

Η ζάχαρη που αποτελούσε κι αποτελεί τη βάση ενός αποτριχωτικού μέσου (χαλάουα) και οι κλωστές από βαμβάκι.    Οι Σουμέριοι και οι Μεσοποτάμιοι αφαιρούσαν τις τρίχες με λαβίδες, στην Αφρική αποτρίχωναν όλο το σώμα τους με ρετσίνι που το άπλωναν πάνω στις τρίχες και το τραβούσαν απότομα όταν αυτό ξεραινόταν.

 

Ευρώπη, Αμερική

Παρόλο που περνάμε σε άλλη ήπειρο, τα εργαλεία παραμένουν τα ίδια. Οι ινδιάνοι της Αμερικής έτριβαν και ξερίζωναν τις τρίχες απο το σώμα τους με κοφτερά κοχύλια και πέτρες.

Στη Βραζιλία παρασκεύαζαν κερί απο τις εκκρίσεις του δέντρου Coco de Mono.

Οι Αγγλοσάξωνες χρησιμοποιούσαν λαβίδες για την αφαίρεση των τριχών απο τα φρύδια.

Από τον 15ο αιώνα μέχρι την εποχή της Ελισάβετ τα πρότυπα της ομορφιάς ήθελαν την γυναίκα με βγαλμένα φρύδια και ξυρισμένο έως ψηλά το μέτωπο. Εάν μια γυναίκα δεν είχε ψηλό μέτωπο έβγαζε τα μπροστινά μαλλιά της ώστε να δείχνει ψηλότερο.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Close Menu