Cerridwen

cerridwen

cerridwen

H Cerridwen, ως εκδήλωση της Σοφής Θεάς (Crone), ήταν η Κέλτικη θεά της μαγείας και του Κάτω Κόσμου. Είχε το χάρισμα της μεταμόρφωσης και της προφητείας και ήταν φύλακας της Χύτρας του Κάτω Κόσμου, από όπου πηγάζαν η θεϊκή έμπνευση και γνώση. Στην Κέλτικη παράδοση, η χύτρα είναι κεντρικό σημείο του μυστηρίου της αναγέννησης, η οποία συντελείται στη μήτρα της Θεάς. Όπως ανακάτευε διαρκώς τις ψυχές των νεκρών στη χύτρα της, η Cerridwen μπορεί να θεωρηθεί η μήτρα από όπου έρεαν όλες οι δυνητικές μορφές της δημιουργίας, αφού είχε προηγηθεί το τέλος, ο θάνατος.
Σύμφωνα με το μύθο, η Cerridwen είχε δύο παιδιά. Η Crearwy ήταν η αιθέρια και φωτεινή κόρη της, αλλά ο γιος της, Afagddu, ή αλλιώς Morfran, ήταν άσχημος και κακόβουλος. Λέγεται πως η Cerridwen έφτιαξε ένα μαγικό φίλτρο για το γιο της, ώστε του δώσει όλη τη γνώση και τη σοφία του κόσμου.

Η θεά παρασκεύαζε το φίλτρο για ένα χρόνο και μία μέρα, μόνο και μόνο για να πάρει τις τρεις πρώτες σταγόνες του πολύτιμου υγρού, οι οποίες θα έδιναν στο γιο της την επιθυμητή σοφία. Όλο το υπόλοιπο υγρό ήταν θανατηφόρο δηλητήριο.Η Cerridwen ανέθεσε στο Morda, έναν τυφλό άνδρα, να επιβλέπει τη φωτιά κάτω από τη χύτρα, ενώ ο Gwion, ένα νεαρό αγόρι, ανακάτευε το φίλτρο. Τρεις σταγόνες από το καυτό υγρό όμως έπεσαν στον αντίχειρα του Gwion καθώς ανακάτευε, και αυτός ενστικτωδώς τον έβαλε στο στόμα του, λαμβάνοντας έτσι όλη τη γνώση και τη σοφία που προοριζόταν για τον Afagddu.

Συνειδητοποιώντας πως η θεά θα θύμωνε, ο Gwion έφυγε. Η Cerridwen τον κυνήγησε, και καθώς είχαν πια και οι δυο τους τη δυνατότητα να αλλάζουνε μορφές, άρχισαν να μεταμορφώνονται διαρκώς σε διάφορα ζώα, ώσπου ο Gwion, πήρε τη μορφή κόκκου καλαμποκιού και εκείνη μεταμορφώθηκε σε χήνα και τον έφαγε. Ύστερα, συνειδητοποίησε πως εξαιτίας του φίλτρου, ο Gwion δεν είχε πεθάνει. Αντίθετα, η θεά είχε μείνει έγκυος και εννέα μήνες μετά γέννησε τον Taliesen, έναν από τους μεγαλύτερους Ουαλούς βάρδους.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu