Κάλι

Θεά Κάλι

kali

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη που σημαίνει «χρόνος», αλλά και «μαύρο». Η Κάλι, ή Κάλι Μα (Μαύρη Μητέρα), είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες θεές του Ινδουισμού. Είναι η εκδήλωση της Θεϊκής Μητέρας και μία από τις ενσαρκώσεις της Ντούργκα, της συζύγου του Σίβα (θεού της καταστροφής). Ο Σίβα είναι αυτός που καταστρέφει και η Κάλι αποτελεί τη δύναμη / ενέργεια με την οποία δρα ο σύζυγός της. Συχνά ταυτίζεται μονάχα με το ρόλο της ως θεά της καταστροφής. Ωστόσο, καταστρέφει μόνο για να δημιουργήσει ξανά. Οτιδήποτε καταστρέφει έχει να κάνει με την αμαρτία, την άγνοια, την αποσύνθεση, και δεν είναι πια χρήσιμο.

Απεικονίζεται ως μελαμψή γυναίκα με μακριά μαλλιά και τέσσερα χέρια. Στο ένα της χέρι κρατά το ξίφος, στο δεύτερο το κομμένο κεφάλι γίγαντα, ενώ με τα άλλα δύο ενθαρρύνει τους πιστούς της. Φορά περιδέραιο από ανθρώπινα κρανία. Μοναδικό της ένδυμα είναι μία πλατειά ζώνη η οποία αποτελείται από δύο σειρές κομμένων χεριών. Η γλώσσα της κρέμεται, τα μάτια της είναι κόκκινα, ενώ το πρόσωπο και το στήθος της είναι γεμάτα αίμα. Η θεά παριστάνεται συνήθως όρθια με το ένα πόδι πάνω στο γόνατο και το άλλο πάνω στο στήθος του Σίβα.

Η Κάλι αντιπροσωπεύει την αναγέννηση, την περιοδικότητα και τους κύκλους της ζωής, τη χαρά, το κουράγιο, την ελπίδα, τη δύναμη, την κάθαρση και την αλλαγή. Σύμβολά της είναι τα λουλούδια, ο χορός, τα σπαθιά, τα φτερά παγωνιού και το μέλι. Από αυτήν προέρχονται οι δυνάμεις της φύσης που είτε χτίζουν, είτε καταστρέφουν. Μάς υπενθυμίζει πως η ελπίδα μπορεί να βρίσκεται και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η Κάλι μπορεί να δημιουργήσει ζωή μέσα από το θάνατο, σε οποιαδήποτε μορφή και αν έρθει αυτός. Όπου υπάρχει θλίψη, η θεά Κάλι χορεύει και φέρνει χαρά. Όπου φωλιάζει ο φόβος, η θεά Κάλι χορεύει γεμάτη κουράγιο.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu