Θεά Ρέα

rea

Η Ρέα ήταν Τιτανίδα κόρη του Ουρανού και της Γαίας.Επίσης ήταν γυναίκα και αδελφή του τιτάνα Κρόνου. Καθόριζε τη ροή των πραγμάτων (Ρέα = αυτή που ρέει), Αργότερα, έγινε η θεά της γονιμότητας και από τα σπλάχνα της βγήκαν οι πρώτοι Ολύμπιοι θεοί, Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Άδης, Ποσειδώνας, Δίας.
Για να γεννήσει τον Δία, η Ρέα κατέφυγε στο σπήλαιο ονόματι Δίκταιο άντρο από το φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο
Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του .
Αργότερα, η Ρέα συμμάχησε με τον Δία, για την καθαίρεση του Κρόνου, μεθώντας τον οπότε και ο Δίας μπόρεσε να ανοίξει την κοιλιά του και να ελευθερώσει τα αδέρφια του, που ο Κρόνος είχε καταπιεί από φόβο της ίδιας τύχης με τον πατέρα του, Ουρανό.

Τα συνήθη σύμβολα της Ρέας είναι ένα ζευγάρι λιονταριών, αυτά που τράβηξαν το ουράνιο άρμα της και που συναντώνται ανεξέλεγκτα, ένα σε κάθε πλευρά των πυλών μέσα από τα τείχη πόλεων του αρχαίου κόσμου. Στις Μυκήνες είναι η πιο χαρακτηριστική απεικόνιση με μια λέαινα σε κάθε πλευρά του πυλώνα που συμβολίζει τη θεά.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest