Θεά Ήρα

hra

Η Ήρα ήταν θεά του γάμου και προστάτιδα των γυναικών. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή και σύζυγος του Δία τον οποίον και ζήλευε για τις απιστίες του.
Όταν ο Δίας την ζήτησε σε γάμο, εκείνη αρνήθηκε. Κυριευμένος από έρωτα όμως, δεν παραιτήθηκε. Μια βροχερή, χειμωνιάτικη μέρα, καθώς η θεά περπατούσε στο δάσος, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε κούκο και έπεσε στα πόδια της ανυποψίαστης Ήρας. Η θεά το λυπήθηκε, έσκυψε, το πήρε στην αγκαλιά της, το χάιδεψε και το ζέστανε στους παρθενικούς της κόρφους. Τότε ο Δίας πήρε την πραγματική του μορφή. Η Ήρα δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πανίσχυρο Δία στον οποίο και υποτάχτηκε.
Από το γάμο τους γεννήθηκαν ο Άρης, η Ήβη και η Ειλείθυια. Σύμφωνα με τον Όμηρο γεννήθηκε και ο Ήφαιστος, ενώ κατά τον Ησίοδο η Ήρα γέννησε μόνη της τον Ήφαιστο, χωρίς τη συμμετοχή του Δία.
Η Ήρα ενσαρκώνει τις αρετές και τα ελαττώματα της παντρεμένης γυναίκας. Είναι η πιστή αφοσιωμένη, τρυφερή και υποταγμένη σύζυγος, αλλά και η δυναμική, πολυμήχανη, γκρινιάρα, καταπιεστική, ζηλόφθονη, παθιασμένη κι εκδικητική γυναίκα.
Ο Δίας δήλωνε ότι περιφρονούσε την οργή και την γκρίνια της και της ζητούσε υποταγή. Δεν δίστασε να κάνει πράξη τις απειλές του, όταν την κρέμασε δεμένη χειροπόδαρα, ανάμεσα στον αιθέρα και στα σύννεφα.
Το σκήπτρο της ήταν σύμβολο κυριαρχίας και το ρόδι σύμβολο γονιμότητας.
Ιερά της σύμβολα ήταν το παγώνι, ο κούκος και διάφορα φυτά κι άνθη που συμβόλιζαν την ευλογία της φύσης.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest