Θεά Δήμητρα

goddess Dimitra

goddess DimitraΗ Δήμητρα ήταν θεά της γεωργίας, της βλάστησης, και της γονιμότητας, προστάτιδα της γης και των προϊόντων της. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας κι αδερφή της Ήρας, της Εστίας, του Δία και του Ποσειδώνα .
Η Δήμητρα διέφερε από τις άλλες γυναικείες θεότητες. Έξυπνη, διακριτική, ελκυστική αλλά και απόμακρη, απαρνήθηκε τη θεϊκή κατοικία. Δεν κατοικούσε ποτέ στον Όλυμπο, αλλά στους ειδικά αφιερωμένους ναούς προς αυτήν.
Οι δυνατότητες, τα προσόντα και η αξία της είχαν απ’ όλους αναγνωριστεί από τους υπόλοιπους θεούς, ενώ η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της απαιτούσαν ιδιαίτερη προσέγγιση-αντιμετώπιση, ξεχωριστή διάθεση κατανόησης και σεβασμό.

Η Δήμητρα δεν ήταν γνωστή για τους έρωτες της γι´αυτό και οι εραστές της ήταν ολιγάριθμοι. Πρώτος ο Δίας, μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να ζευγαρώσει μαζί της. Μετανιωμένος όμως για την πράξη του ευνούχισε ένα κριάρι και άφησε τα όργανά του στην αγκαλιά της Δήμητρας ως ένδειξη μεταμέλειας. Εκείνη δέχτηκε τη συγγνώμη του και μερικούς μήνες μετά γέννησε τη μονάκριβη κόρη της Περσεφόνη. Ακολούθησε ο Ποσειδώνας όπου προκάλεσε την οργή της δίνοντας της το προσωνύμιο Ερινύα.

Σύμφωνα με τον μύθο τα Μικρά Ελευσίνια θεμελιώθηκαν από την Δήμητρα όταν ο Ηρακλής έπρεπε να εξαγνιστεί για τον φόνο των Κενταύρων, στη θέληση του να συμμετέχει στα Μεγάλα Ελευσίνια. Τα Μικρά Ελευσίνια πραγματοποιούνταν μέσα Φλεβάρη με μέσα Μάρτη όταν η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας ανέβαινε από τον Άδη.
Σύμβολα της Δήμητρας ήταν οι γερανοί, το στάχυ, ο νάρκισσος, η μυρτιά και ο κρόκος. Ενώ οι μέλισσες θεωρούντο ιέρειες της.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest