Θεά Αφροδίτη

aphroditi

Η Αφροδίτη είναι η θεά που συνδέεται με την ομορφιά, την γέννηση, τον θάνατο, την γονιμότητα, τον πόλεμο, τη μαγεία, και φυσικά τον έρωτα ενώ σπανιότερα προστάτευε την συζυγική ζωή. Γεννήθηκε σε μια ακτή της Πάφου στην Κύπρο γνωστή ως Πέτρα του Ρωμιού. Ο άνεμος Ζέφυρος μ’ ένα απαλό φύσημα την έσπρωξε στη θάλασσα, μέσα στα κατάλευκα αφρισμένα κύματα όπου την υποδέχτηκαν οι Ώρες ντύνοντας την και στολίζοντας της. Μετά τη μετέφεραν στον Όλυμπο και την παρουσίασαν στον Δία και τους υπόλοιπους θεούς. Όλοι τη θαύμασαν, θαμπώθηκαν από την ομορφιά της κι ήθελαν να την κάνουν γυναίκα τους.
Ήταν σύζυγος του Ηφαίστου, αλλά και ερωμένη του Άρη, με τον οποίο φέρεται ότι απέκτησε τον Έρωτα, τον Δείμο και τον Φόβο. Με τον Ποσειδώνα έφερε στη ζωή τον Έρυκα, που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο βουνό της Σικελίας και της Ρόδου, ενώ με το Διόνυσο, χάρη στη μαγική μεσολάβηση της Ήρας, γέννησε τον Πρίαμο. Γιος της θεωρείται επίσης ο Ερμαφρόδιτος, τον οποίο έφερε στη ζωή η θεά μαζί με τον Ερμή. Έκανε τον Αινεία μαζί με τον Αγχίση, τον αδελφό του Πριάμου.

Η Αφροδίτη με τον πόθο και την επιθυμία που μπορούσε να κυριεύσει όλους τους θεούς και τους θνητούς είχε μεγάλη επιρροή. Μάλιστα η μεγαλύτερη διασκέδασή της ήταν να κυριεύει τους θεούς με ερωτικό πόθο για θνητές γυναίκες και τις θεές για θνητούς άντρες.
Εφόσον πετύχαινε τον σκοπό της, μετά κορόιδευε τους Ολύμπιους που καταδέχονταν να ξεπέφτουν και να ζευγαρώνουν με κατώτερες υπάρξεις. Οι μόνες που δεν μπόρεσε να ξεγελάσει ήταν οι θεές της αιώνιας παρθενίας, η Αθηνά, η Άρτεμις και η Εστία. Μεγαλύτερό της θύμα ήταν φυσικά ο Δίας, τον οποίο έριχνε στην αγκαλιά πολλών θνητών γυναικών προκαλώντας έτσι το μίσος της Ήρας.
Ιερά της σύμβολα ήταν τα λευκά περιστέρια, το μήλο, η παπαρούνα, το άνθος της ροδιάς, το τριαντάφυλλο, η μυρτιά και η ανεμώνη.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest