Θεά Αθηνά

Θεά Αθηνά

Θεά ΑθηνάΗ Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου, κόρη του Δία και της Μήτιδας. Ο Δίας κατάπιε την Μήτιδα με το φόβο μήπως γεννούσε γιο πιο ισχυρό από εκείνον. Η πράξη του αυτή του έφερε δυνατούς πονοκεφάλους. Μόνο ο Ήφαιστος κατάφερε να τον απαλλάξει χτυπώντας το κεφάλι του με ένα μεγάλο σφυρί. Τότε πετάχτηκε μια πάνοπλη γαλανομάτα κόρη όπου κρατούσε ασπίδα και δόρυ.

Η θεά Αθηνά έγινε το αγαπημένο παιδί του Δία στον οποίον και αφοσιώθηκε. Μόνο μια φορά συμμετείχε σε συνωμοσία εναντίον του πατέρα της υποκινούμενη από την Ήρα.
Η Αθηνά, ως παρθενική θεά, συγκρουόταν συχνά με την Αφροδίτη, την προστάτιδα του έρωτα παρόλες τις προσπάθειες του Δία να τις συμφιλιώσει. Στον Τρωικό πόλεμο βρέθηκαν αντιμέτωπες κι η Αθηνά δε δίστασε να χτυπήσει την Αφροδίτη

Αγαπημένα της σύμβολα ήταν η αιγίδα, το δόρυ, η κουκουβάγια και η ελιά. Ήταν περιβεβλημένη με Αιγίδα, διαφορετική από αυτήν του Διός. Κατά μία εκδοχή, η Αθηνά κατασκεύασε την αιγίδα της από το δέρμα της Χίμαιρας ή από το δέρμα του τέρατος Αιγίδος ή Αιγήεντος, το οποίο είχε ισοπεδώσει την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Φρυγία και την Φοινίκη και το οποίο η Αθηνά εξολόθρευσε.
Προστάτευε όλους γενικά τους τεχνίτες και τους βιοτέχνες. Η ίδια ήταν καταπληκτική υφάντρα.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest