Η Τριπλή Θεά: Κόρη-Μητέρα-Σοφή

Triple GoddessΗ Θεά αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά της θεϊκής ενέργειας και είναι η πηγή της δημιουργίας. Ο Θεός πλάθεται μέσα της και αναδύεται από αυτήν. Η ένωση του Θεού και της Θεάς δημιουργεί τη ζωή σε όλο το σύμπαν. Η Θεά έχει λατρευτεί από πολλούς πολιτισμούς στην τριαδική της μορφή. Όπως η Ήλιος αντιπροσωπεύει το Θεό, έτσι και οι φάσεις της Σελήνης αντικατοπτρίζουν την τριπλή υπόσταση της Θεάς.
Το σύμβολο της Τριπλής Σελήνης σχετίζεται με τη θηλυκή ενέργεια, το μυστήριο και τις ψυχικές ικανότητες. Συχνά χρησιμοποιείται ως σύμβολο που στέφει τις Αρχιέρειες. Η έννοια της Τριπλής Θεάς εμπερικλείει τους κύκλους στη φύση (εποχές του έτους), αλλά και στη ζωή των ανθρώπων (γέννηση, ωριμότητα, θάνατος).

Η Κόρη είναι η νεαρή Θεά της Άνοιξης, καθώς φέρνει μαζί της την υπόσχεση για νέα ξεκινήματα. Είναι η Θεά της Αυγής, της αγνότητας, της νιότης και του ενθουσιασμού που τη συνοδεύει. Είναι η Θεά της τέχνης, της δημιουργίας και της έκφρασης σε όλες της τις μορφές. Είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη και χαρακτηριστικό της είναι η δράση. Η Κόρη συμβολίζεται από τη Σελήνη στη γέμισή της, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργία και την έμπνευση. Τα χρώματά της είναι το λευκό και το ροζ. Αγαπά τα άγρια λουλούδια, καθώς και τα άγρια ζώα.
Θεές που έχουν τη μορφή της Κόρης: Άρτεμις (Ελληνική), Brigit (Ιρλανδική), Diana (Ρωμαϊκή), Flora (Ρωμαϊκή), Freya (Νορβηγική), Ήβη (Ελληνική), Οστάρα (Κέλτικη), Parvati (Ινδική), Περσεφόνη (Ελληνική), Rhiannon (Κέλτικη).

Η Μητέρα είναι αυτή που συντηρεί το Σύμπαν. Είναι η Θεά της μητρότητας. Το Σύμπαν και όλα τα πλάσματα σε αυτό είναι παιδιά της και τα φροντίζει, δίνοντάς τους ό,τι χρειάζονται για να τραφούν και να αναπτυχθούν. Είναι ανεξάντλητη πηγή προστασίας, αγάπης, στοργής, φυσικών πόρων και γενικά της αφθονίας. Αντιπροσωπεύει την ωριμότητα, τη γονιμότητα, την εκπλήρωση, τη σταθερότητα και τη δύναμη. Η Μητέρα συμβολίζεται από την Πανσέληνο, που φέρει τις ποιότητες της καρποφορίας. Συνδέεται με το κόκκινο χρώμα και με την εποχή του καλοκαιριού.
Θεές που έχουν τη μορφή της Μητέρας: Αφροδίτη (Ελληνική), Arianrhod (Ουαλή), η πολύστηθη Άρτεμις της Εφέσου (Ελληνική), Αστάρτη (Φοινικική), Bast (Αιγυπτιακή), Brigit (Ιρλανδική), Ceres (Ρωμαϊκή), Δήμητρα (Ελληνική), Γαία (Ελληνική), Danu (Κέλτικη), Frigg (Νορβηγική), Hathor (Αιγυπτιακή), Ήρα (Ελληνική), Ίσιδα (Αιγυπτιακή), Juno (Ρωμαϊκή), Ρέα (Ελληνική).

Η Σοφή είναι η Θεά στη μεγαλύτερη ηλικία. Διαθέτει σοφία, γνώση της μαγείας και είναι η μητριάρχης, δηλαδή ηγείται της οικογένειας ή της φυλής. Συνδέεται με το θάνατο και τον κόσμο των πνευμάτων. Είναι η Θεά των οραμάτων, της θεραπείας και της καθοδήγησης. Ως Θεά της μεταμόρφωσης, η Σοφή είναι αυτή που καταστρέφει, ώστε να δώσει χώρο σε οτιδήποτε νέο να αναπτυχθεί. Η Σοφή, παρομοιάζεται με τη χάση της Σελήνης, καθώς ενσωματώνει την πληρότητα και το τέλος. Χρώμα της είναι το μαύρο και σχετίζεται με το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Θεές που έχουν τη μορφή της Σοφής: Annis (Κέλτικη), Baba Yaga (Ρώσικη), Εκάτη (Ελληνική), Cerridwen (Κέλτικη), Elli (Νορβηγική), Kali (Ινδική), Libitina (Ρωμαϊκή), Lilith (Εβραϊκή), Macha (Ιρλανδική), Nepthys (Αιγυπτιακή), Morrigan (Κέλτικη), Xōchiquetzal (Αζτέκικη).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest