Βέστα

goddess vesta

goddess vestaH Βέστα ήταν η παρθένος θεά του ήλιου και της φωτιάς, προστάτιδα του σπιτιού, της εστίας, της οικογένειας και του κράτους στην αρχαία Ρώμη. Η παρουσία της θεάς συμβολιζόταν με την ιερή φωτιά που έκαιγε στην εστία των σπιτιών και στους ναούς.

Η Βέστα ήταν πολύ όμορφη και είχε τραβήξει την προσοχή τόσο του Απόλλωνα όσο και του Ποσειδώνα, που πολέμησαν για αυτήν. Εκείνη όμως απέρριψε και τους δυο τους και παρακάλεσε τον αδερφό της, Δία, να της επιτρέψει να παραμείνει για πάντα παρθένα. Ο Δίας συναίνεσε και έτσι η Βέστα παρέμεινε ευχαριστημένη με το να προσέχει το σπίτι του Δία και την εστία. Έτσι ταυτίστηκε με την οικογενειακή ζωή και με τη γαλήνη του σπιτιού. Η εστία της φωτιάς που έκαιγε στο κέντρο του κάθε ρωμαϊκού σπιτιού ήταν σημαντική όχι μόνο γιατί εκεί προετοίμαζαν το φαγητό και ζέσταιναν το νερό, αλλά και γιατί ήταν το σημείο γύρω από το οποίο μαζευόταν η οικογένεια.

Οι ιέρειες της Βέστα φρόντιζαν τη φωτιά που ήταν συνέχεια αναμμένη στο ιερό της Βέστα στη Ρωμαϊκή αγορά. Η φωτιά ανανεωνόταν ετησίως την 1η Μαρτίου, τη μέρα που ξεκινούσε και η νέα χρονιά για τους Ρωμαίους. Από τις 7 μέχρι τις 15 Ιουνίου πραγματοποιούνταν τα Βεστάλια, γιορτή αφιερωμένη στη θεά,
Είσοδος στο ιερό της Βέστα επιτρεπόταν στις 7 Ιουνίου και μόνο στις μητέρες οικογενειών, οι οποίες έφερναν φαγητό ως προσφορά.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest