Υπολειτουργία και υπερλειτουργία Ενεργειακών Κέντρων

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΗΣ – Μουλαντάρα

Το Κέντρο Βάσης είναι η γείωση, η σταθερότητα, το ένστικτο της επιβίωσης, η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Καλή αίσθηση με το σώμα μας, ζωτικότητα, αίσθημα σιγουριάς οικονομικής αλλά και σε όλα τα επίπεδα γενικά. Ένα υγιές Κέντρο Βάσης μας γεμίζει ασφάλεια και αυτό μας προσφέρει μία γενική χαλάρωση.

Υπερλειτουργία: Λαιμαργία, υπερβολικά όρια με σκληρότητα, όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό. Τα άτομα έχουν επιβάλλει ένα πρόγραμμα στον εαυτό τους δύσκαμπτο. Έχουν ανάγκη από υλικά πράγματα και πολύ συχνά μαζεύουν πολλά και διάφορα αντικείμενα, για ώρα ανάγκης.

Υπολειτουργία: Τα άτομα δυσκολεύονται να υλοποιήσουν, ντρέπονται ακόμα και που υπάρχουν, λες και πιάνουν χώρο στον πλανήτη. Γι’ αυτό συνήθως έχουν οικονομικά προβλήματα, αδύναμα όρια, πολύ κακή σχέση με το σώμα τους, το οποίο πολύ συχνά το απορρίπτουν ή ακόμη επιλέγουν αιρέσεις συνειδητά ή ασυνείδητα που τιμωρούν το σώμα. Συχνά συναντάμε άτομα που ακολουθούν πολύ σκληρή και αυστηρή διατροφή. Φτιάχνουν φανταστικές ιστορίες φόβου στο κεφάλι τους (όχι όπως αυτές που προέρχονται από δυσλειτουργία του σπληνός) και ζουν μέσα σε αυτές.

Το πρώτο Chakra αναπτύσσεται κατά το τελευταίο εξάμηνο της κυήσεως και καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ – Σβαντιστάνα

Το δεύτερο Chakra συνδέεται έντονα με την αίσθηση και την απόλαυση. Η ενέργειά του αφορά τη χαρά της ζωής όπως και τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Μέσα σε ένα υγιές Κέντρο Ιερού πλάθεται η δημιουργία, η γονιμότητα, η αντίληψη των αντιθέτων που καλείται το κάθε άτομο να εμπεριέχει αρμονικά. Περιέχει τη γνώση της φροντίδας του εαυτού, χωρίς να χάνονται τα υγιή όρια. Σε περίπτωση δυσαρμονίας, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα όρια, μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία. Σας παραθέτω δύο κλασικές περιπτώσεις του Κέντρου Βάσης και του Κέντρου Ιερού

Τα όρια του Κέντρου Βάσης, σε αδυναμία, χάνονται από την πρόθεση το άτομο να είναι ανεκτικό, αλλά και επειδή δεν έχει αρκετό σθένος να βάλει τα όριά του συγκεκριμένα. Το ένστικτο προειδοποιεί το άτομο πως υπάρχει κάποια παραβίαση αλλά δεν προβαίνει στη σύγκρουση, κρατώντας μία στάση που του επιτρέπει να φαίνεται δεκτικό ή ουδέτερο. Στην περίπτωση του Κέντρου Ιερού όμως, τα όρια παραβιάζονται χωρίς καν την αίσθηση πως υπάρχει η οποιαδήποτε εισβολή, καθώς τα αισθητήρια όργανα του ατόμου – σε όλα τα επίπεδα – καταλήγουν μουδιασμένα, ειδικά αν έχει δεχτεί εισβολές από την παιδική του ηλικία.

Υπερλειτουργία: Εδώ βρίσκεται το σπίτι της Σκιάς. Στην υπερλειτουργία δημιουργεί έντονες καταστάσεις σαδιστικής ψυχρότητας. Σεξουαλική χειραγώγηση και αποπλάνηση. Το άτομα με υπερλειτουργία στο Κέντρο Ιερού σχεδόν χαίρεται να χωρίζει ένα ζευγάρι, καθώς αυτό τ επιβεβαιώνει και ύστερα απλά μπορεί με άνεση να προχωρήσει στην εγκατάλειψη του ατόμου που κατέκτησε. Λαγνεία και επικίνδυνα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να βγουν στην επιφάνεια μέσα από την υπερλειτουργία του κέντρου. Στην άλλη όψη της υπέρμετρης λειτουργίας, το Κέντρο Ιερού θα βγάλει προσκόλληση και εμμονή σε άτομα και καταστάσεις και θα δημιουργήσει πολλούς φανταστικούς και ανεκπλήρωτους έρωτες.

Υπολειτουργία: Η Σκιά στην υπολειτουργία κινείται πολύ στην ενοχή και τη ντροπή. Σεξουαλική ψυχρότητα όπως και συναισθηματική αδιαφορία και ένα γενικό πάγωμα σε όλο το σύστημα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η δυσκολία που θα παρουσιάσουν τα άτομα με δυσλειτουργία στο Κέντρο Ιερού στις αλλαγές, μεγάλες ή μικρές.

Το Κέντρο Ιερού αναπτύσσεται από την ηλικία των έξι μηνών έως και τα δύο έτη.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΑΣ – Αναχάτα

Στο τέταρτο Chakra μπορούμε να βιώσουμε την αγάπη στις διάφορες μορφές της, για εμάς, για τους γύρω μας και ολόκληρο τον κόσμο. Βαθιά θεραπεία και αποδοχή του εαυτού. Στο τέταρτο κέντρο, η αγάπη και η ελευθερία μπορούν να ενωθούν και μόνο τότε πραγματικά παράγεται ο σεβασμός, ο οποίος μπορεί να πλημμυρίσει την καρδιά για όλα τα πλάσματα. Τρυφερότητα και ενσυναίσθηση αναπτύσσονται σε αυτό το κέντρο.

Υπερλειτουργία: Σε ένα υπέρμετρο Κέντρο Καρδιάς μπορούμε να βρούμε ανθρώπους οι οποίοι φαινομενικά θυσιάζονται αλλά με τεράστιο αντίτιμο: απαιτούν τον άλλον και τον δεσμεύουν μέσα από την προσφορά τους. Ζήλεια προς οτιδήποτε και επιθυμία για αποκλειστικότητα ακόμη και στις φιλίες.

Υπολειτουργία: Στην ανεπάρκεια του κέντρου Καρδιάς μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μοναξιά, κατάθλιψη, απομόνωση, θλίψη. Το άτομο δε θέλει ή ακόμη δεν έχει τη δύναμη να επικοινωνήσει με τους άλλους. Υπάρχει φόβος οικειότητας και γενικά της σχέσης. Πολύ συχνά συναντάται κρυφός ναρκισσισμός.

Το κέντρο της Καρδιάς αναπτύσσεται από τα τέσσερα μέχρι τα επτά χρόνια.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΜΟΥ – Βισούντνα

Είναι το κέντρο της αυτοέκφρασης αλλά και της έκφρασης γενικότερα. Δίνει ρυθμό και ο ρυθμός με τη σειρά του δίνει καλή επαφή με το χρόνο. Κάτι ακόμη όμως που μπορεί να προκαλέσει είναι πως ένα σωστά ρυθμισμένο Κέντρο Λαιμού φέρνει συγχρονικότητα με τα πάντα γύρω μας. Όταν είναι υγιές, η φωνή μπορεί να μαγέψει, ανεξάρτητα από τη χροιά της, και το σημαντικότερο είναι πως με ένα υγιές Κέντρο Λαιμού το άτομο μπορεί να γίνει καλός ακροατής. Επικοινωνεί ξεκάθαρα και με συγκεκριμένο και συγκεντρωμένο λόγο. Η δημιουργία είναι κομμάτι της ζωής του, ό,τι και αν κάνει.

Υπερλειτουργία: Άσκοπη φλυαρία, τις περισσότερες φορές για να καλυφθούν ανεπάρκειες. Κουτσομπολιό και πλήρης απουσία σεβασμού όταν οι άλλοι προσπαθούν να μιλήσουν: θα τους διακόπτει και θα προσθέτει συνεχώς δικά του σχόλια, τόσο που στο τέλος ο διάλογος θα χαθεί, όπως και το νόημά του.

Υπολειτουργία: Αδυναμία να εκφραστεί το άτομο και γενικότερα να περιγράψει πώς αισθάνεται. Μία γενική εσωστρέφεια και ντροπή. Είναι σαν να προσπαθεί να είναι αόρατο. Δεν μπορεί να συντονιστεί με τους ανθρώπους γύρω του και χάνει το ρυθμό, όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Το Κέντρο Λαιμού αναπτύσσεται από τα επτά έως τα δώδεκα χρόνια ζωής.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ – Αζνα

Το έκτο Chakra διευρύνει τους ορίζοντές μας σε διάφορα πεδία. Δραστηριοποιεί τις ποιότητες της διόρασης και της διάκρισης. Τονώνει την αντίληψη και την οξυδέρκεια. Βοηθά στον οραματισμό ώστε να εμβαθύνουμε και γενικά να αναπτύξουμε τη δυνατότητά μας για διαλογισμό αλλά και για σωστή ανάλυση των πληροφοριών που μας παρέχονται. Καλή μνήμη και δυνατότητα να γίνουν σωστοί συσχετισμοί.

Υπερλειτουργία: Το άτομο φτιάχνει ένα δικό του κόσμο ψευδαισθήσεων και πολλές φορές αρνείται πεισματικά να βγει από αυτόν. Εμμονές σε διάφορα θέματα, προσκόλληση στην παραίσθηση, σε ιστορίες τρομακτικές που έχει φτιάξει το ίδιο, όπως ότι το καταδιώκουν. Δυσκολία να επικεντρωθεί και να εστιάσει.

Υπολειτουργία: Δυσκολία να συνδεθεί με το πνευματικό πεδίο. Η δυνατότητα του ατόμου για διαλογισμό και οραματισμό είναι σχεδόν ακατόρθωτη ή αν καταφέρει να μπει στο διαλογισμό, καταλήγει σε ένα αόριστο χάσιμο όπου δε συνδέεται πουθενά και δεν αντιλαμβάνεται και δε μετουσιώνει τίποτα – ένα κενό χωρίς αρχή και τέλος. Δυσκολία εστίασης, με παρόμοια αίσθηση με αυτή του διαλογισμού, στην οποία όμως χάνεται στο αόριστο. Κακή μνήμη και έλλειψη φαντασίας.

Το κέντρο του Τρίτου Ματιού αναπτύσσεται στην εφηβεία.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΗΣ – Σαχασραρα

Το έβδομο Chakra μας φέρνει σε επαφή με το πνεύμα και μας συνδέει με την πεμπτουσία της ύπαρξής και με τις συμπαντικές ενέργειες. Βοηθά στην ανακάλυψη και την έκφραση της προσωπικής ευφυΐας του καθενός. Σοφία και άριστη σφαιρική κατανόηση πολλών θεμάτων μας δίδεται μέσα από την ενεργοποίηση αυτού του κέντρου, όπως και αντίληψη πως είμαστε πολλά παραπάνω από το υλικό μας σώμα. Διάθεση εξερεύνησης και σύνδεσης με όλη την ενεργειακή υπόσταση. Παροτρύνει για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, έμπρακτα.

Υπερλειτουργία: Αδυναμία επαφής με το σώμα και πολύ συχνά και με τους άλλους ανθρώπους. Δυσκολία να αντιληφθεί το άτομο πού τελειώνει ο φυσικός κόσμος και αρχίζει ο πνευματικός. Τα όρια έχουν χαθεί και αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση. Νοητική υπεροψία και σύνδρομο μεταφυσικού σωτήρα.

Υπολειτουργία: Δυσκολία στην κατανόηση όπως και στη μάθηση. Απάθεια για την πνευματικότητα και ότι έχει να κάνει με άνοιγμα συνείδησης. Πολύ συχνά παρουσιάζει το άτομο απάθεια και σε σχέση με ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις (κατώτερη οικονομική κατάσταση, προσφυγία, αλλά και αδέσποτα ζώα κλπ.). Γενικά παρουσιάζεται κάτι σαν έλλειψη ανθρωπισμού. Προσκόλληση στον υλικό κόσμο, σαν να είναι το μόνο που μπορεί να του προσφέρει ικανοποίηση και ένα αίσθημα σύνδεσης.

Το κέντρο αυτό αναπτύσσεται στην περίοδο της πρώτης ενηλικίωσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

 

Όλες οι πληροφορίες αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Κρυσταλλικός Βελονισμός και Ορυκτά: ένα θεραπευτικό εγχειρίδιο».

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu