Η αναπνοή είναι υγεία

Η αναπνοή είναι ζωή και υγεία. Αν φυσικά αναπνέουμε σωστά. Πολλοί λίγοι όμως ξέρουν πως να χρησιμοποιούν σωστά την αναπνοή. Όχι απλά για να ζουν αλλά προς όφελός τους.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή για λίγες εβδομάδες. Χωρίς νερό λίγες ημέρες και χωρίς αέρα μόνο λίγα λεπτά. Στην εισπνοή αποσπούμε από τον αέρα το οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας και αποβάλλουμε διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα. Κατά μέσο όρο παίρνουμε 12 αναπνοές το λεπτό κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Η αναπνοή μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την υγεία και να επιδράσει σε πολλαπλά επίπεδα όπως τη διάθεση, τις νοητικές ικανότητες, τη συναισθηματική και ψυχική αρμονία. Η επιρροή της είναι αιώνες γνωστή από διάφορες κουλτούρες και χρησιμοποιείται με διάφορες τεχνικές για να δώσει υγεία και πνευματική ανάταση. Στην Ινδία την ονομάζουν pranah, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική air qi και πολλά ακόμα.

Ας δούμε μια σωματική άσκηση από τη σειρά Makoho κάθε άσκηση δρα σε ένα συγκεκριμένο όργανο

Στην κινέζικη ιατρική η θλίψη συσσωρεύεται στους πνεύμονες και σταδιακά συρρικνώνει το όργανο σε ενεργειακό επίπεδο. Χρειάζεται να ανανεώσετε το qi των πνευμόνων από τη συγκεντρωμένη αρνητική ενέργεια και αυτό θα γίνει ακόμη πιο κατανοητό αν αναλογιστείτε ότι οι περισσότεροι αναπνέουν μόνο με το πάνω μέρος των πνευμόνων. Επίσης η ένταση δημιουργεί σύσπαση στο διάφραγμα. Μία εκπληκτική άσκηση είναι η ακόλουθη: σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο ύψος των γοφών. Πλέξτε τους αντίχειρες πίσω από την πλάτη, εισπνεύσετε και αφήστε το σώμα σας να πέσει μπροστά. Σπρώξτε τα χέρια σας προς το κεφάλι. Εκπνεύστε, παραμείνετε σε αυτή τη στάση σε μία εισπνοή και εκπνοή και αμέσως στην επόμενη εισπνοή σηκώστε αργά το σώμα σας προς τα πάνω. Εκπνεύστε, αλλάξτε αντίχειρες -αντίθετα από πριν- και κάντε ακριβώς το ίδιο. Επαναλάβετε την άσκηση 3 φορές.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu