Πανσέληνος του Vesak – Chandra

To Vesak (Βεσάκ) είναι η γιορτή της Φώτισης και του Θανάτου – Ανάληψης του Gautama Buddha. Είναι επίσης γνωστή ως Buddha Jayanti, Buddha Purnima και Ημέρα του Βούδα και είναι μια γιορτή που παραδοσιακά εορτάζεται από Βουδιστές και μερικούς Ινδουιστές στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στο Θιβέτ και τη Μογγολία.  Το φεστιβάλ εορτάζει τη γέννηση, τη φώτιση (Buddhahood) και τον θάνατο (Parinirvāna) του Gautama Buddha στη Theravada και τον Θιβετιανό βουδισμό.  Φέτος, η ημέρα του Vesak πέφτει στις 7 Μαΐου στην Ινδία.

Ο μήνας του Μαΐου έχει συνήθως μια Πανσέληνο, αλλά καθώς υπάρχουν 29,5 ημέρες μεταξύ πανσελήνων, περιστασιακά προκύπτουν δύο μέσα στο μήνα. Εάν υπάρχουν δύο πανσέληνοι κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου, ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Σρι Λάνκα, της Καμπότζης και της Μαλαισίας) γιορτάζουν το Vesak κατά την 1η Πανσέληνο, ενώ άλλες (Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη) γιορτάζουν τις διακοπές στις 31, λόγω διαφορετικού τοπικού σεληνιακού ημερολογίου.

Η Πανσέληνος του Βεσάκ συνήθως προκύπτει στο ζώδιο του Σκορπιού, καθώς είναι αντιθετική προς τη θέση του Ήλιου, που βρίσκεται κατά την περίοδο αυτή στον Ταύρο. Είναι μία Πανσέληνος εσωτερική, βαθιά προσωπική, μυστικιστική…απόλυτα συνδεδεμένη με τη φώτιση του καθενός από εμάς, περνώντας από τα εσωτερικά μας σκοτάδια, προκαλώντας τα να βγουν στο Φως. Ότι δηλαδή κάνει κάθε Πανσέληνος, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει στο πολλαπλάσιο. Παρόλα αυτά, το Φως της περιόδου είναι τόσο δυνατό, που, αν είμαστε αποφασισμένοι να αποδεχτούμε τις σκοτεινές πλευρές μας και να ανακαλύψουμε πράγματα για αυτές, η διαδικασία μπορεί να γίνει ευκολότερη και με λιγότερο κόστος – είμαστε αποφασισμένοι;

Ο άξονας του Ταύρο με το Σκορπιό πάντοτε σηματοδοτεί τον Έρωτα. Το Πάθος. Μιλά για τον ιερό κύκλο της Σύλληψης, της Δημιουργίας, της Καταστροφής και της Αναγέννησης. Μεταφέρει το μήνυμα της συνύπαρξης με τον σημαντικό Άλλο – αλλά και με τον Εαυτό μας, με τον έρωτα που έχουμε φυλαγμένο για εμάς σε όλες τις πλευρές μας. Έχουμε τη δυνατότητα να μας αποδεχτούμε πλήρως και να δουλέψουμε επάνω σε όλες τις πτυχές μας, ώστε να μετατραπούμε σε μία ακόμη καλύτερη εκδοχή μας; Κάθε χρόνο, με κάθε γιορτή του Βεσάκ που περνά, αυτό είναι το ζητούμενο: να καταφέρνουμε να φτάνουμε ένα βήμα ακόμη ψηλότερα όσον αφορά την αγάπη του εαυτού, έχοντας αναγνωρίσει και δουλέψει με κάτι ακόμη που μας αφορά και ίσως κρατούσαμε κρυμμένο. Είτε είναι τραύμα, είτε είναι ταλέντο, οφείλουμε να το αντικρίσουμε κατά πρόσωπο.

Τι γίνεται λοιπόν με τους Άλλους; Αφορά άραγε μόνο τον εαυτό μας ή θα συναντήσουμε και τον έρωτα προς τα έξω στις προκλήσεις της μαγιάτικης Πανσελήνου; Μα όλα συνδέονται…Προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τον εαυτό, πάντοτε θα περνάμε από σχέσεις με τους άλλους που, ενδεχομένως, να λειτουργούν σαν καθρέφτες μας. Όσο καλύτερα λειτουργούμε με εμάς, εσωτερικά, τόσο καλύτερες και οι πιθανότητες για μία συντροφική σχέση να εξελιχθεί εξίσου θετικά.

Συσχετίζοντας την Πανσέληνο του φετινού Βεσάκ με την παράλληλη θέση του Ουρανού στον Ταύρο, μην ξεχνάμε τη συμμετοχή του μεγάλου Οραματιστή: όλα πλέον έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του οράματός μας. Πώς διαχειριζόμαστε την αποδοχή του εαυτού μας, τις σκοτεινές μας πλευρές, τα ταλέντα μας που δεν έχουμε ίσως δει καθαρά, τα τραύματα που δεν έχουμε δουλέψει, τον έρωτα που δεν έχουμε εκφράσει προς εμάς τους ίδιους, αγαπώντας μας, προς το όραμά μας, πιστεύοντας το, προς τους άλλους, αφήνοντάς τους να μας υποστηρίξουν, ώστε ο σκοπός μας να πάρει σάρκα και οστά;

Σκεφτείτε το… Είναι ο καιρός όπου μπορείτε, σε όσα ερωτήματα δε μπορείτε να βρείτε άμεσα απαντήσεις, να ζητήσετε από τη Φώτιση να σας καθοδηγήσει.

Χαρούμενο Βεσάκ!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest