Pink Floyd – Dj XQube

Καλησπέρα σας,

Μία από τις μεγαλύτερες μπάντες (αν όχι η μεγαλύτερη) που έχουν περάσει από την μουσική όπως την γνωρίζουμε είναι οι θρυλικοί Pink Floyd. Ότι και να πούμε για αυτή τη μπάντα πραγματικά είναι λίγο, για τη μουσική τους, για τους στοίχους τους, για την εφευρετικότητα τους, για τις συναυλίες τους, τα εξώφυλλα των δίσκων τους …, ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι Pink Floyd επίσημα σχηματίστηκαν το 1965 από τους Roger Waters, Richard Rait και Nick Mason, λίγο αργότερα προστέθηκε στη μπάντα και ο ιδιοφυής Syd Barrett, ο οποίος οδήγησε την μπάντα σε πιο ψυχεδελικά μονοπάτια, αλλά λόγω του ασταθή χαρακτήρα του (οφειλόμενο στις ναρκωτικές ουσίες της εποχής), 3 χρόνια μετά αντικαταστάθηκε από τον Davd Gilmour. Η μπάντα μέχρι το 1970 απαριθμούσε ήδη 4 αλμπουμ και ένα soundtrack για την ταινία Zabriskie Point, εκεί όμως ήταν το σημείο και πιο συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου 1970, οπού κυκλοφόρησε το μοναδικό Atom Heart Mother και από εκεί και πέρα άρχισε να “λάμπει το άστρο” τους, με αυτό το δίσκο, ακούστηκαν σε όλο τον πλανήνητη, δημιουργόντας το όνομα που κατέχουν μέχρι και σήμερα …!

Εκείνο ήταν το σημείο οπού “άλλαξαν” την μουσική τους, διατηρώντας το όμορφο κομμάτι της ψυχεδέλειας, πρόσθεσαν το “progressive” στοιχείο καθώς και στοιχεία από είδη όπως η jazz, blues και soul, που εκείνη την εποχή, ακούγονταν μόνο από “μαύρους” καλλιτέχνες. Το μείγμα αυτό ήταν πραγματικά μία αποκάλυψη φτάνοντας στο 1973 οπού ηχογράφησαν το αριστούργημα “Dark side of the Moon“. Ο δίσκος έγινε 50 φορές πλατηνένιος σε Αμερική και 9 φορές σε Βρετανία, με πάνω από 50.000.000 εκατομμύρια πωλήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε επίσης το πόσο σημαντικό ρόλο είχε η έκδοση του δίσκου The Wall το 1979, αναφερόμενο σε πολιτικές πεποιθήσεις ακραίων καθεστώτων που επικρατούσαν στο πλανήτη, που όπως και να το ονόμαζαν ουσιαστικά ήταν τυραννία. Με ένα πραγματικά τρομερό video clip, του ομώνυμου κομματιού, έδωσαν μία άλλη όψη του νομίσματος και στον υπόλοιπο κόσμο, να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συνέβαινε σε αυτές τις χώρες. Κομμάτι που έγινε σήμα κατατεθέν με την πτώση του τοίχου στο Βερολίνο
10 χρόνια αργότερα.

Πραγματικά αν έχετε όρεξη θα πρότεινα κάποια στιγμή να ακούσετε όλους τους δίσκους τους, υποκειμενικά τους θεωρώ την μπάντα που πρέπει να ακούσουν όλοι κάποια στιγμή. Η μουσική τους είναι πραγματικά ασύλληπτη και οι στοίχοι τους έχουν πολλά όμορφα νοήματα, ασχολούνται με πάρα πολλά θέματα από την εσωτερική μας ψυχοσύνθεση μέχρι την πολιτική και τα μεταφέρουν με τον πιο όμορφο τρόπο. Δεν είχα την τύχη να τους δω ζωντανά, αλλά πριν λίγα χρόνια ήρθε για συναυλία ο Roger Waters, παίζοντας κομμάτια τους, πέρα από το μαγευτικό σκηνικό που είχε στηθεί με απίστευτη λεπτομέρεια σε σκηνικά αλλά και ήχο, το συναίσθημα που είχε κατακλύσει τον κόσμο ήταν πραγματικά πανέμορφο. Φεύγοντας από το live μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο ωραία αισθανόταν ο κόσμος αλλά ταυτόχρονα και πόσο προβληματισμένος ήταν (θετικά πάντα) ακόμα και άτομα που δεν είχαν ακούσει ποτέ την μπάντα.

Ακολουθώντας μία υπέρλαμπρη καριέρα, το 1993 η μπάντα μετά την έκδοση του δίσκου Division bell, διαλύθηκε λόγω προσωπικών διαφορών και επανενώθηκε 11 χρόνια μετά, με μία συναυλία στο Λονδίνο φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Έκτοτε κυκλοφόρησε τον δίσκο The Endless River, to 2011, οπού ο Roger Waters δήλωσε και επίσημα ότι αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος της μπάντας, καθώς είχε ήδη προηγηθεί ο θάνατος των Richard Rait και Syd Barrett.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest