Γενέθλιο αφιέρωμα Bjork – Dj XQube

Καλησπέρα σας,

Τελειώνοντας την περίοδο του Σκορπιού, ας δούμε μία καλλιτέχνιδα που γεννήθηκε την τελευταία μέρα του ζωδίου. Στις 21 Νοεμβρίου 1965, ήρθε στον κόσμο, η Bjork, στο Ρέικιαβικ, Ισλανδίας. Έχοντας ήδη 4 δεκαετίες στο ενεργητικό της, πρόκειται για μία από τις πιο πρωτοποριακούς και καινοτόμους μουσικούς συνθέτες-παραγωγούς που έχουν περάσει από την μουσική όπως την γνωρίζουμε. Η πρώτη της επαφή με την μουσική, ξεκίνησε ύστερα από προτροπή από τον πατέρα της, να σπουδάσει σε μουσικό σχολείο. Για 10 χρόνια, πέρα από τις γενικές σπουδές, έκανε μαθήματα στη φωνητική, πιάνο και φλάουτο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δάσκαλός της, έδωσε μία ηχογράφηση της σε κασέτα στον μοναδικό ραδιοφωνικό σταθμό εκείνη την εποχή, RUV, του γνωστού κομματιού I love to love της Tina Charles και ακούστηκε στον αέρα. Ακούγοντας το εκπρόσωπος της επίσης μοναδικής δισκογραφικής εταιρείας της Ισλανδίας, επικοινώνησε απευθείας και δημιουργήθηκε ο πρώτος δίσκος της, ο οποίος βέβαια περιείχε γνωστά Ισλανδικά παιδικά τραγουδάκια και κάποιες διασκευές μεγάλων καλλιτεχνών εν έτη 1977Κατά την εφηβική της ηλικία, ασχολήθηκε με punk, post punk και gothic rock, οπού μάλιστα υπήρξε και μέλος διαφόρων συγκροτημάτων αυτού του ήχου, με πιο γνωστό εξ αυτών τους Sugarcubes.

Από το 1992 και έπειτα, αποφάσισε πλέον να ακολουθήσει solo καριέρα με πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα. Αφού μετακόμισε στο Λονδίνο, ήρθε αρχικά σε επαφή με τον παραγωγό των Massive Attack, Nellee Hooper και με την βοήθεια του και τις γνώσεις του, δημιούργησε την πρώτη της προσωπική δουλειά το Debut. Κινείται γενικά σε ηλεκτρονικές δομές, αλλά ξεχώρισε θετικά για τον “ιδιόρρυθμο” χαρακτήρα του. Οι συνδυασμοί που κάνει η Bjork στις συνθέσεις της, έχουν πολλές επιρροές από πολλά είδη μουσικής. Είναι ιδιαίτερα εφευρετική και μάλιστα όπως είχε αναφέρει σε μία συνέντευξή της, έχει πάντα μαζί της μία φορητή συσκευή ηχογράφησης οπού συλλέγει ήχους από τα διάφορα σημεία ή μέρη που μπορεί να βρεθεί και τους χρησιμοποιεί στα κομμάτια τηςεπεξεργάζοντας τα και δημιουργώντας νέους ήχους ή απλά της δίνουν έμπνευση ώστε να δημιουργήσει κάτι άλλο σε συνέχεια των συναισθημάτων που της δίνουν οι ήχοι που συλλέγει.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest