Ο σεξισμός δε βοήθησε ποτέ κανέναν – Ελένη

«Έμπρός πίσω!» ήταν το περιβόητο σύνθημα του Περίανδρου Πόποτα. Μάλλον, αυτό είναι και το σύνθημα των τελευταίων δέκα χρόνων και στην χώρα μας.

Είναι κακό να γυρνάς στις ρίζες σου; Όχι, αρκεί να μην γυρνάς στις αναχρονιστικές απόψεις του παρελθόντος – ιδιαίτερα σε μία κοινωνία που θεωρητικά οι γυναίκες είναι «ίσες» με τους άντρες αλλά στην πραγματικότητα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Συχνά ακούς εκφράσεις, ακόμα και από τις ίδιες τις γυναίκες, κατά κύριο λόγο μεγαλύτερης ηλικίας να λένε:

«Μα αν δεν κρατήσεις εσύ το σπίτι σου, ποιός θα το κρατήσει;”
Μα τώρα είναι αυτή δουλειά για γυναίκες;
Πρέπει να είσαι περιποιημένη, γιατί ανήκεις στο ωραίο φύλο
Είδες; Τελικά τον τύλιξε, το δόλιο”.

Δεν συνεχίζω με τη λίστα τον σεξιστικών δηλώσεων που έχω ακούσει κατά καιρούς, γιατί τότε θα πρέπει να γράψω ολόκληρο βιβλίο. Έτσι, σκέφτομαι και τις απαντήσεις των παραπάνω ερωτήσεων, όπως:

Ένα σπίτι είναι δυνατόν να κρατηθεί από ένα άτομο; Ο άλλος δεν έχει συμμετοχή σε αυτό;
Ναι, γιατί να μην είναι αυτή η δουλειά για γυναίκα; Άραγε, τα οιστρογόνα ρίχνουν την νοημοσύνη της τόσο που η εργασία αυτή είναι μόνο για έναν άντρα;”
Γιατί να είμαι περιποιημένη μόνο εγώ, επιτρέπεται ο άλλος να κυκλοφορεί με την διαφημιστική τρύπια φανέλα και την σαγιονάρα; Επίσης, οι άντρες ανήκουν στο «άσχημο» φύλο;
Η άλλη πως τον τύλιξε; Του έριξε χάπι στο ποτό, τον νάρκωσε και τον τύλιξε με ένα σεντόνι;”

Επομένως, με όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν θα αναφέρω σε αυτό το άρθρο, σκέφτομαι πως τελικά ο σεξισμός, ποιον εξυπηρετεί; Οι γυναίκες μιας προηγούμενης γενιάς που έχουν γαλουχηθεί με αυτές τις απόψεις και τις διαιωνίζουν μέσα από τα παιδιά τους, ήταν τόσο ευτυχισμένες που αποφασίζουν να μην κόψουν αυτές τις αρρωστημένες αντιλήψεις;

Όταν αναφέρομαι στην ισότητα των δύο φύλων, σκέφτομαι πως θα έπρεπε ο καθένας και η καθεμία να ζουν ως ανεξάρτητες και ελεύθερες οντότητες. Οι δουλειές του σπιτιού, η μόρφωση, η καριέρα, η ανατροφή της οικογένειας θα πρέπει να αφορούν τον καθένα από εμάς ανεξάρτητα από το τι έχουμε γεννηθεί, γιατί μόνο έτσι πάει μπροστά ο κόσμος. Η μάχη των δύο φύλων, θα έπρεπε να γίνει συμμαχία και να μας επιτρέπει να αφήσουμε πίσω τα χαζά κατάλοιπα του παρελθόντος.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμος να ξεστομίσετε τη λεγόμενη φράση “Πλύνε κανένα πιάτο” ή αντίστοιχα τη δήλωση “ Αυτά είναι αντρικές δουλειές, δεν ανακατεύομαι”, σκεφτείτε το πόσο άκυρες μπορεί να είναι, καθώς μπορεί να τις κάνετε και εσείς οι ίδιοι.

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτά και να κοιτάνε μόνο μπροστά.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest