Ο δικός μας Απρίλης – Ερίνα

Προσανατολισμοί,
Οδυσσέας Ελύτης (απόσπασμα)
“Αυτό το μπουμπούκι της φωτιάς θ’ ανοίξει όταν εσύ βαφτίσεις αλλιώς την παπαρούνα σου.
Από τότε, όπου και να γεννηθείς πάλι, όπου και να καθρεφτιστείς, όπου και να συντρίψεις τ’ ομοίωμα σου, το πάθος μου θα βρίσκεται στον Απρίλη του ανοίγοντας με την ίδια οδυνηρή ευκολία τις εφτά συλλογισμένες φλόγες του.”

Απρίλιος…
Ένας μήνας στολισμένος με πασχαλιές. Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire που σημαίνει ανοίγω ή από την λαϊκή ονομασία ‘Aperta’ επειδή υμνούσαν και τον θεό Απόλλωνα. Οι Ρωμαίοι όμως υμνούσαν επίσης την θεά της ομορφιάς και του έρωτα και πρώτη του μηνός οι γυναίκες στολισμένες με λουλούδια από μυρσίνη, πηγαίναν να λουστούν στα λουτρά των ανδρών ως ένδειξη σεβασμού στην θέα Αφροδίτη. Ο αγαπημένος μήνας του Έρωτα και της Ομορφιάς είναι ο τέταρτος του έτους και σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ονομαζόταν: ‘Μουνιχίων’.

Στις μέρες μας ο Απρίλης για τους Έλληνες έχει ταυτιστεί με το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα και αυτό γιατί: «Το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, κι αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή τότε να εορτάζεται την επομένη Κυριακή (για να μην συμπέσει με τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα).» Ο εορτασμός του Πάσχα λοιπόν συνδέθηκε άμεσα με την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης. (Βικιπαίδεια)

Ας αφιερώσουμε και εμείς αυτό τον μήνα στην ομορφιά και ας δούμε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε.
Ξεκινήστε από τον χώρο που βρίσκεστε περισσότερο. Πάρτε λουλούδια και στολίστε το σπίτι σας με μυρωδιές και χρώματα της Άνοιξης. Κάντε μια αλλαγή και αλλάξτε την διακόσμησή σας ή τη θέση στα έπιπλά σας. Δώστε έναν τόνο γιορτής και φέρτε και το Πάσχα κοντά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τώρα να ψήνετε τα γλύκα τα παραδοσιακά. Έπειτα τι αλλαγή θα θέλατε να κάνετε επάνω σας; Μια ανανέωση βοήθα πολύ στην ψυχική διάθεση του κάθε ατόμου. Αφιερώστε χρόνο και στον εαυτό σας. Αν έχετε κάποια διαφορετική ιδέα για το τι θα θέλατε να κάνετε μην την προσπεράσετε ακολουθήστε την και υλοποιήστε την.
Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά πως αντιδρούσατε στις γιορτές και με πόση χαρά περιμένατε τα δώρα σας; Το ίδιο να κάνετε και τώρα! Μπορεί τώρα να αισθανόμαστε παγιδευμένοι από διάφορες περιστάσεις αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεγαλύτεροι δεσμοφύλακες στην ζωή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όταν συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση τότε θα νιώσουμε την δύναμη ότι η Ελευθερία δεν δεσμεύεται και πως έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς το πως θα ζήσουμε ή με γαλήνη και ευτυχία ή με θλίψη και στεναχώρια.
Βρείτε μια άλλη οπτική που να περικλείει αγάπη και δώστε στη Ζωή σας την χαρά που της αξίζει.
Γιόρτασε και εσύ τον Απρίλη…

William Shakespeare – Sonnet 98 (1609)

«Αχ, πόση η Άνοιξη.. μοιάζει αυτής της αγάπης
με την αβέβαιη δόξα μιας Απριλιάτικης μέρας
που μια στιγμή δείχνει… όλο το θάμβος του ήλιου
και την άλλη… ένα σύννεφο τα παρασέρνει όλα…»

[Όπως πάντα, το φωτογραφικό κλικ, όπως και οι σκέψεις, αμήκουν αποκλειστικά στην Ερίνα Παυλιδάκη]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest