Οδοιπορικό στην Ινδία – Ένας ιδιαίτερος τόπος

Ινδία

Ένας ιδιαίτερος τόπος

Τον έχω επισκεφτεί πολλές φορές, αλλά πάντα βρίσκει έναν τρόπο να με εκπλήσσει. Ιδιόρρυθμη ομορφιά, έντονα χρώματα και οσμές, θορυβώδης αλλά και βαθιά ήσυχη. Όλα μπλέκονται, ίσως και σε μία μόνο εικόνα. Σε μία ματιά, μπορείς να δεις ότι πιο όμορφο και ότι πιο σκληρό, όλα μπλεγμένα σε ένα δικό τους παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Δε θα προσπαθήσω όμως να σας καθοδηγήσω με τη δική μου πορεία και δε θα μπω ανάμεσα σε εσάς και το προσωπικό σας ταξίδι στην Ινδία. Θα σας δώσω όμως μερικές συμβουλές προστασίας, που ο κάθε ταξιδιώτης μοιράζεται με έναν άλλον, για να τον βοηθήσει στο ταξίδι του.

Όλοι έχετε ακούσει πως στην Ινδία χρειάζεται να κάνετε παζάρια. Αυτή θα είναι και η μεγάλη σας, καθημερινή τριβή. Ακόμα και για να πάρετε ένα rikso (αμαξάκι μεταφοράς), πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να παζαρέψετε. Έως παράδειγμα, να σας αναφέρω πως από το Pahar Ganj, για να φτάσει κανείς στο kanat place, είναι πενήντα ρουπίες (ινδικό νόμισμα) – τουριστική τιμή και όχι τιμή ντόπιων! Έχω συναντήσει άτομα που είχαν δώσει μέχρι και εξακόσιες ρουπίες για αυτή την απόσταση.

Ένα καινούργιο τρικ είναι να σας πιάνουν κουβέντα και με παράπονο να σας λένε πως οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικάνοι δε θέλουν να τους μιλήσουν. Σας προτρέπουν να πιείτε μαζί τους ένα τσάι, γιατί θέλουν να μάθουν για την κουλτούρα σας, στο σπίτι τους ή στο σπίτι της μαμάς τους κλπ. Έτσι σας οδηγούν σε μέρη όπου σας περιμένουν πολλοί, με όχι και τόσο ευχάριστα σκηνικά για εσάς.

Στο Βαρανάσι, διαδραματίζεται το εξής. Υπάρχουν πολλοί νεαροί που κάνουν αυτή τη δουλειά: φτάνοντας οι φρέσκοι τουρίστες, προς το τέλος της διαδρομής, παράλληλα στο Γάγκι, όπου γίνεται η καύση των νεκρών, σε πλησιάζουν με μία πρόφαση, όπως το να κρύψεις την κάμερά σου γιατί είναι ιερό μέρος κλπ. Σου δηλώνουν συνήθως πως εργάζονται σε ομάδες βοήθειας ή ότι ο πατέρας τους ήταν με τη ΜητέραΤερέζα και τέτοιου είδους πράγματα. Θα σας πουν ότι σας συμπάθησαν και σας υπόσχονται να σας πάνε σε ένα μέρος, από όπου θα βλέπετε καλύτερα το τι γίνεται. Σας οδηγούν σε ένα μέρος ψηλά, συνήθως σε μία οικοδομή εκεί τριγύρω, όπου θα είστε απομονωμένοι. Θα σας εξιστορήσουν για τον τρόπο τελετουργίας, για το πώς γίνεται η καύση και διάφορες λεπτομέρειες αυτής της ιερής για τους Ινδουιστές διαδικασίας. Όταν όμως θελήσετε να φύγετε, θα σας πλησιάσουν πολλοί, ζητώντας χρήματα, θα σας πειτρυγυρίσουν και θα σας δυσκολέψουν πολύ να φύγετε από το σημείο όπου είσαστε. Έρχονται κυρίως σε ομάδες που είναι συνεννοημένες και που έχουν κάποιο σωματικό πρόβλημα. Στην αρχή θα σας παρακαλέσουν μα, όσο περνά ώρα, θα γίνονται πιο πιεστικοί.

Επίσης: αν σας δουν να ψάχνετε, θα σας πλησιάσουν. Συνήθως σας παρακολουθούν και ξέρουν ήδη τι ψάχνετε, από τα μαγαζιά που έχετε επισκεφθεί. Έτσι, θα σας προτείνουν ένα άλλο μαγαζί, πιο φτηνό και καλό, στο «στενό πιο κάτω». Είτε είναι δικό τους, είτε θέλουν απλώς να σας βοηθήσουν επειδή «ξέρουν». Προσοχή: πάλι κάποια ομάδα συνήθως σας περιμένει. Παίρνουν πολύ γρήγορα χρήματα ή οτιδήποτε άλλο θεωρήσουν χρήσιμο και εξαφανίζονται. Στα τραίνα που έχουν μεγάλες διαδρομές, κάποιες φορές σερβίρουν στους τουρίστες μπισκότα ή τσάι, όπου έχουν βάλει υπνωτικά. Έτσι, όταν ξυπνήσουν, έχουν χάσει αρκετά από τα πράγματά τους. Φυσικά δεν είναι εύκολο  να τους εντοπίσετε, γιατί είναι πλανώδιοι, οι οποίοι μπαίνουν μέσα στο τραίνο και όχι το σταθερό προσωπικό του τραίνου.

Στις συναλλαγές χρημάτων πρέπει πάντα να εμπιστεύεστε τα κατάλληλα μαγαζιά. Ένα άλλο γνωστό τρικ στην Ινδία, είναι πως βέβαια έρχονται να σας τάξουν πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που προσφέρουν τα συναλλαγματικά γραφεία και σας πλησιάζουν με τις δεσμίδες των χρημάτων στα χέρια. Μπροστά και πίσω από τις δεσμίδες αυτές, υπάρχουν αυθεντικές ρουπίες, ενδιάμεσα όμως υπάρχουν πλαστές, ή ακόμη και σκέτα χαρτιά. Μέχρι να προλάβετε να εντοπίσετε το πρόβλημα, σας λένε πως πλησιάζει η αστυνομία και φεύγουν παριστάνοντας τους αλαφιασμένους. Έτσι, όταν έχετε το χρόνο να παρατηρήσετε πιο καλά αυτό που έχετε στα χέρια σας, είναι ήδη αργά.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα σας δώσω είναι το εξής: τα ταξιδιωτικά γραφεία που θέλουν να πουλήσουν ταξίδια, εξαπολύουν πάρα πολλά λαγωνικά στις περιοχές των λεωφορείων και των τρένων, που σας βλέπουν και θέλουν να σας εξυπηρετήσουν. Τα άτομα που θα σας πλησιάσουν θα το κάνουν καθαρά «από φιλότιμο», εξασφαλίζοντάς σας οι ίδιοι τη μετακίνηση με τα λιγότερα χρήματα, με απώτερο σκοπό να σας οδηγήσουν σταδιακά στο ταξιδιωτικό γραφείο, για να αγοράσετε κάποιο πακέτο.

Η τελευταία μου συμβουλή είναι ίσως και η πιο σημαντική: σίγουρα αν ταξιδεύετε στην Ινδία ως γυναίκα, προσπαθήστε να μην είστε προκλητική. Ακόμη βέβαια και να μην είστε προκλητική, είναι βέβαιο ότι θα βιώσετε κάποια μορφή ήπιας ή πιο έντονης σεξουαλικής παρενόχλησης. Το πιο κλασικό φαινόμενο είναι να διασταυρώνετε κόσμο με τα χέρια στις τσέπες, ο οποίος όμως θα έρχεται τόσο κοντά σας που να αγγίζει με τον οποιονδήποτε τρόπο περνώντας το στήθος σας ή όποιο άλλο σημείο του σώματός σας. Επίσης συχνή είναι και η λεκτική παρενόχληση, ακόμη και να μην την αντιλαμβάνεστε, όπως και τα έντονα και αδιάκριτα βλέμματα.

Η εμπειρία μου έχει φανερώσει έναν άνθρωπο που μπορεί να σας βοηθήσει αν βρεθείτε στο Pahar Ganj, στο νέο Δελχί. Λέγεται Bunty Sharima, στο Diamond Restaurant και είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τους πάντες και τα πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, απλά να θυμάστε πως η Ινδία δεν είναι ποτέ αυτό που φαίνεται – π.χ. ένα μαγαζί που πουλά κοσμήματα μπορεί να έχει άλλες δύο και τρεις λειτουργίες, που όμως δεν είναι φανερές. Όλα αυτά, μη σας αποθαρρύνουν από το να επισκεφθείτε αυτό τον υπέροχο τόπο, που έχει να προσφέρει άπειρες θετικές εμπειρίες και απίστευτη ψυχική διεύρυνση. Αν είστε λίγο προσεκτικοί, τίποτα, μα τίποτα, δεν πρόκειται να το διαταράξει αυτό.

  • Shakila
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu