Μονεμβασιά: Ένα μέρος εμπνευσμένο από ποίημα – Ελένη

Η Μονεμβασιά ήταν ο τελικός προορισμός μου για τον γύρο της Πελοποννήσου και πραγματικά με αποζημίωσε. Είναι τέσσερις ώρες από την Αθήνα και μόλις μπαίνεις στην περιοχή αρχίζεις να μαγεύεσαι από τη θέα του βράχου και της θάλασσας που τον αγκαλιάζει. Όμως, η γοητεία αυτού του μέρους δεν σταματά εκεί.

Αρχικά, το όνομα της πόλης είναι μία σύνθετη λέξη και προέρχεται από τη φράση «Μόνη-Έμβαση», ενώ πολλοί την αποκαλούν το «Γιβραλτάρ της Ανατολής». Μία γέφυρα ουσιαστικά ενώνει τον «Βράχο της Μονεμβασιάς» με τη νέα πόλη. Αυτή σε καιρούς πολέμου «άνοιγε» στη μέση και έτσι οι εχθροί δεν είχαν πρόσβαση στον βράχο με αποτέλεσμα να προστατεύονται στο κάστρο οι κάτοικοι της πόλης.

Όμως, πέρα από την τεράστια ιστορία της που ξεκινά από την αρχαιότητα, συνεχίζεται κατά τη Βυζαντινή επόχη, την Ελληνική επανάσταση συνεχίζεται μέχρι και το σήμερα. Είναι γνωστό πως ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μονεμβασιά. Άλλωστε, το σπίτι του είναι στην αριστερή πλευρά κοντά στην είσοδο της Παλιάς πόλης. Όταν, ανέβεις τον δρόμο που οδηγεί εκεί, βλέπεις την προτομή που υπάρχει προς τιμήν του. Στο νεκροταφείο έξω από την Παλιά πόλη υπάρχει και ο τάφος του. Δυστυχώς στο σπίτι του δεν μπορεί να μπει κανείς μιας και δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά μπορείς να απολαύσεις την θέα της θάλασσας και των στεγών των κτιρίων που υπάρχουν μέσα στην Καστροπολιτεία.

Στην πορεία αξίζει να συνεχίσεις την βόλτα σου στα στενά της Παλιάς Πόλης, που υπάρχουν μικρά μυστικά δρομάκια, καταστήματα,μπαρ και να καταλήξεις στην κεντρική πλατεία που είναι το παλιό κανόνι και η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Αν θέλεις να φτάσεις την περιήγηση μέχρι το τέλος, τότε αξίζει να φτάσεις μέχρι τον πέτρινο φάρο της Μονεμβασιάς.

Γενικά, είναι ένας υπέροχος προσιτός προορισμός για ένα τριήμερο και όχι τόσο μακριά από την Αθήνα. Επίσης, για όσους/ες είστε ρομαντικές ψυχές και λάτρεις της φωτογραφίας, αξίζει να ξυπνήσετε στις 7.00πμ και να απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα πίσω από τον βράχο της Μονεμβασιάς.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest