Μεθώνη: Τα κάστρα από τα παραμύθια υπάρχουν στα αλήθεια – Ελένη

Έχετε πάει ποτέ σε μία πόλη και να νιώσετε πως είστε στο «τέλος» ενός μέρους; Η αλήθεια είναι πως αυτό το έζησα εκείνο το απόγευμα που βρέθηκα στη Μεθώνη. Ήταν η δεύτερη μέρα στο tour μου στη Πελοπόννησο και το θέαμα με αποζημίωσε. Ο ουρανός είχε υπέροχες αποχρώσεις του μπλε και του πορτοκαλί, ενώ ο ήχος της θάλασσας σε ηρεμούσε. Πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια και μικρές πλατείες σε έβαζαν στο κλίμα της επαρχιακής πόλης, ενώ στο βάθος δέσποζε το εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης.

Η πόλη ήταν σε στρατηγικό σημείο και πολλοί λαοί από δύση και ανατολή ήθελαν το λιμάνι της, όπως οι Βενετοί που το διεκδίκησαν το πήραν το 1209, αφήνοντας πίσω τους αυτό το αριστούργημα. Η είσοδος είναι 3 ευρώ και για τους ανέργους δωρεάν αρκεί να δείξουν «Βεβαίωση δελτίου ανεργίας».

Μπαίνοντας στο κάστρο βλέπεις έναν ατελείωτο χώρο με στάχυα και τείχη ενώ στο βάθος βλέπεις μία πέτρινη πύλη και ένα «δωμάτιο» μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στα αριστερά. Περνάς την πύλη και στο βάθος βλέπεις τον περιβόητο θαλασσόπυργο. Περνάς την σανίδα και ακολουθείς το πέτρινο μονοπάτι που σε οδηγεί σε αυτόν. Τα κύματα της θάλασσας που χτυπάνε αριστερά και δεξιά το «μονοπάτι» σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. 

Καθώς μπαίνεις στον πύργο βλέπεις ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο και νιώθεις την αίσθηση πως είσαι μέσα σε φάρο. Το φως του ηλίου μπαίνει από παντού μέσα από τα μικρά παράθυρα που υπάρχουν τριγύρω και η θάλασσα μέσα από τις πολεμίστρες σου δίνει μια ατμοσφαιρική θέα. 

Φεύγοντας από το κάστρο και γυρνώντας στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο υπάρχει μία εκκλησία-σχολείο που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, αν φανταστεί κανείς πως έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Θα μπορούσε άνετα να επιλεγεί ως χώρος γυρισμάτων για ταινίες εποχής. Επίσης, αποδεικνύεται το πόσο άμεσα συνδεδεμένος ήταν ο ρόλος της θρησκείας στον χώρο της εκπαίδευσης από το παρελθόν.


Τέλος, μπορεί αυτό το ταξίδι σου πίσω στον χρόνο να λήξει με ένα υπέροχο μπάνιο στην παραλία που υπάρχει στα αριστερά του κάστρου. Τα νερά είναι ζεστά και η παραλία οργανωμένη όσο πρέπει για να έχεις τις ανέσεις σου.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest