Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου… – Ερίνα

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο ωραία;»

Και ο καθρέφτης απαντούσε:

“Εσύ βασίλισσά μου είσαι η ομορφότερη από όλες!”

Όμως, όσο η Χιονάτη μεγάλωνε γίνονταν όλο και πιο όμορφη και μόλις έγινε επτά χρονών ήταν το ίδιο όμορφη με τη βασίλισσα.

Τότε μια μέρα που η βασίλισσα ξαναρώτησε τον καθρέφτη ποια είναι η πιο όμορφη ο καθρέφτης απάντησε:

“Βασίλισσά μου μπορεί να είσαι πολύ όμορφη, αλλά η Χιονάτη είναι ομορφότερη από εσένα!”

Όταν η βασίλισσα το άκουσε αυτό χλώμιασε και θύμωσε πολύ.

Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι με την Χιονάτη και όλοι αντιπαθήσαμε την κακιά μάγισσα. Ας δούμε όμως τα πράγματα διαφορετικά…

Σήμερα θα έλεγε ένας ψυχολόγος πως η ηρωίδα αυτή παρουσιάζει στοιχεία ναρκισσισμού και πως για να καταφέρει να είναι το επίκεντρο αρχίζει να σκέφτεται με δόλο, προκείμενου να βγάλει από την μέση όσους της γίνονται εμπόδιο.
Όλοι πλέον φέρουμε σημάδια ναρκισσισμού, αφού είναι αναγκαίο για την οντολογική μας εξέλιξη, για να μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα μας και να έχουμε μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Μερικές φορές αυτό μας ωθεί να επικεντρωνόμαστε σε διάφορες δεξιότητες, για να έχουμε ίσως καλύτερη εικόνα του εαυτού μας ως προς τους άλλους.

Όσοι μάλιστα πάσχουν από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση κάνουν τα πάντα και πολλές φορές αψηφούν ή θέτουν σε κίνδυνο κάποιους ανθρώπους, ώστε να καλύψουν την ανάγκη τους για θαυμασμό. Άλλοι, που έχουν λιγότερο ναρκισσισμό νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες, άρα έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση και πολλές φορές παίζουν τον ρόλο των θαυμαστών. Στην περίπτωση της κακιάς μάγισσας συναντάμε την μεγαλομανία, μια διαταραγμένη αυτοεκτίμηση που θέλει πάντα να είναι στο προσκήνιο. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να κυριαρχήσουν στους άλλους, επεμβαίνουν στις αποφάσεις των άλλων, δεν ασκούν κριτική στον εαυτό τους και έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης. Η πηγή αυτού του κακού είναι διάφοροι παράγοντες όπως: η έλλειψη αγάπης, η ηθική μείωση που μπορεί να υπέστησαν από παιδιά κ.α. Πώς όμως βελτιώνουμε την αυτοπεποίθηση μας χωρίς να υπερβαίνουμε τα όρια και να φτάνουμε να είμαστε νάρκισσοι;

Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε αυτοπεποίθηση και είναι το Α και το Ω στην ψυχολογία όλων είναι η αποδοχή του εαυτού μας. Αγάπησε τον εαυτό σου και αποδέξου τα ελαττώματά σου. Άρχισε να σκέφτεσαι θετικά και θέσε νέους στόχους. Μην στέκεσαι κοντά σε τοξικούς ανθρώπους που σε μπλοκάρουν και σου ρουφάνε την ενέργεια. Δημιούργησε νέες σχέσεις που θα σου αποδώσουν χαρά. Μίλα με σιγουριά και δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου, Μη σε αμφισβητείς!

Και να θυμάσαι πως όλοι αξίζουμε μια όμορφη ζωή…

[Φωτογραφία και σκέψεις, όπως κάθε Τετάρτη, από την υπέροχη Ερίνα]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest