Ερωτική Ζήλια – Ερίνα

 

Δυσδαιμόνα:

«Η φύσις δεν το θέλει να θανατόνεται κανείς δια πολλήν αγάπη. Αλλοίμονον! Τα χείλη σου τι τα δαγκάνεις έτσι; Σου τρέμει όλον το κορμί από φρικτήν μανίαν! Κακά σημάδια ειν’ αυτά. Ελπίζω πλη, ελπίζω, ότι αν έρχεται κακόν δεν είναι δι΄ εμένα.»

Για την ερωτική ζήλια έγραψαν πολλοί συγγραφείς, ένας από αυτούς και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.  Η τραγωδία με το όνομα “Οθέλλος” ήταν εμπνευσμένη από την νουβέλα του Ιταλού Τζιράλντο Σίνθιο. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας οδηγείται κάτω από την παθολογική του ζήλια σ’ ένα έγκλημα πάθους όπου η αθώα Δυσδαιμόνα βρίσκει ένα άδικο τέλος. Αυτό που εγκλώβισε τον Οθέλλο ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα και συνηθισμένα συναισθήματα στον άνθρωπο όπου εμπεριέχει: Θυμό, άγχος, απειλή, φόβο αλλά και φθόνο και ονομάζεται Ζήλια.

Τι είναι η ερωτική ζήλια;

Κάποιοι το μεταφράζουν ως μια παράλογη και απελπιστική ανάγκη για αγάπη ενώ ψυχολόγοι και ψυχίατροι  (Freud)  αναφέρονται σε βαθύτερες έννοιες που έχει να κάνει με το περιβάλλον στο όποιο κανείς μεγάλωσε, στα άσχημα παιδικά βιώματα, στην οιδιπόδεια σύγκρουση κ.α

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση όταν είναι μειωμένα δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας. Αν ένας άνθρωπος το αισθάνεται αυτό τότε δυσκολεύεται πολύ να νιώσει εμπιστοσύνη και στις σχέσεις του χαρακτηρίζεται σαν κτητικός  αφού για εκείνον είναι ένα κίνητρο για να ελέγχει το καθετί.

Από τα πιο επικίνδυνα και συνηθισμένα συναισθήματα στον άνθρωπο είναι η Ζήλια και εμπεριέχει: Θύμο, άγχος, απειλή, φόβο αλλά και φθόνο.

Υπάρχουν τρία είδη ζήλιας

  • Η φυσιολογική ζήλια (μπορεί να υφίσταται δια μέσου του θαυμασμού)
  • Η νευρωτική ζήλια (παρανοειδείς σκέψεις για ενδεχόμενη απιστία)
  • Η παθολογική ζήλια (έμμονη ιδέα, παρακολουθούν τα πάντα για πειστήρια προδοσίας)

Η ζήλια λοιπόν είναι το κίνητρο για να ελέγχουμε τους  άλλους  λόγω της έλλειψης αυτοεκτίμησης, του συσσωρευμένου θυμού και της μη αποδοχής από τους άλλους…

Τα αίτια όμως σε κάθε άνθρωπο διαφέρουν και σπουδαίο ρόλο παίζει το περιβάλλον από το οποίο προήλθαμε ή που βρισκόμαστε τώρα.

Η ψυχική υγειά των ανθρώπων στηρίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμηση. Οι σχέσεις που διατηρούνται με τα χρόνια έχουν βρει τις ισορροπίες τους πάνω στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη.

Στις σχέσεις που υπάρχει η λεγόμενη εξάρτηση (άνθρωποι με μειωμένη αυτοεκτίμηση προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους μέσω του συντρόφου τους) ή εκείνες που στηρίζονται πάνω στο ποιος θα ζηλέψει περισσότερο ή λιγότερο (συνήθως είναι αυτοί που ερμηνεύουν το έντονο συναίσθημα σαν εκδήλωση ενδιαφέροντος)  φτιάχνουν λανθασμένες βάσεις που σε μια δύσκολη περίοδο μπορεί να κλονιστεί και να καταρρεύσει.

 Αν κοιτάξετε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας και θελήσετε να τον αλλάξετε τότε καμία “Μη Υγιή Κατάσταση” δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε γιατί αυτά θα βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Ζητήστε από τον εαυτό σας να έχετε αφθονία σε όλα τα όμορφα συναισθήματα και εκείνος να είστε σίγουροι πως θα σας τα δώσει απλόχερα!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest