Αφιέρωμα Moby – Dj-Xqube

Καλημέρα σας,

Για σήμερα έχω επιλέξει να δούμε μία μουσική μορφή, που σίγουρα γνωρίζετε και προσωπικά, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θαυμάζω για το έργο του στην μουσική αλλά και για το ήθος του ως άνθρωπο. Ο λόγος για τον Richard Melville Hall ή γνωστό ως Moby. Το όνομα “Moby“, του το έδωσε ο πατέρας του όταν ήταν μωρό, γιατί δεν του “κόλλαγε” να φωνάζει ένα μικρό πλασματάκι Richard, επίσης έχει μακρινή συγγένεια με τον δημιουργό του “Moby Dick”, Herman Melville. Γεννημένος στο Harlem, Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1963, από μικρός είχε έφεση στη μουσική, καθώς από τα 9 του χρόνια, είχε ξεκινήσει μαθήματα κιθάρας και πιάνο με την μητέρα του. Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν εύκολα καθώς έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις 2 χρονών από τροχαίο και η μητέρα που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια, έκανε ότι μπορούσε να τον μεγαλώσει.

Στη δεκαετία του 1980, ασχολήθηκε κυρίως με την Punk μουσική, που ήταν σε έξαρση την εποχή αυτή και είχε περάσει από διάφορες μπάντες όπως οι Vatican Commandos. Προς τα τέλη της δεκαετίας, αποφάσισε να εργαστεί ως Dj και εκεί ήταν το σημείο, που άρχισε να ασχολείται με την Dance μουσική, η οποία έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα. Η αναγνώριση σε διεθνή επίπεδο στον underground χώρο ήρθε το 1991, όπου κυκλοφόρησε το single Go.

Πραγματικά, πρόκειται για ένα ύμνο για την Dance σκηνή. Δεν έμεινε βέβαια εκεί, ακολούθησαν album και singles, που τον καθιέρωσαν ώς μία εμβληματική μορφή στο χώρο, γιατί πέρα από τις γνώσεις του πάνω στην μουσική είχε και έχει ένα μοναδικό τρόπο να συγκινεί τους πάντες με τις μελωδίες του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε το 1999οπού κυκλοφόρησε το απίστευτο Play.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του album, σχεδόν όλα τα κομμάτια του δίσκου ακούγονταν παντού. Σε όποιο club και να πήγαινες, σε διαφημίσεις ακόμα και σε soundtrack ταινιών του Hollywood. Σίγουρα όχι τυχαία καθώς θεωρείται ως ένας από τους δίσκους που σημάδεψαν μουσικά τα 90’s. Υποκειμενικά, αυτό που κάνει τον Moby αξιοθαύμαστο, πέρα από τις μουσικές εμπνεύσεις, είναι η αγάπη του για την μουσική. Σε κάθε δίσκο του θα δείτε ένα μαγικό συνδυασμό πολλών ειδών μουσικής, καταφέρνει και τα “μαγειρεύει” τόσο όμορφα, προσθέτοντας τις μοναδικές του μελωδίες και το αποτέλεσμα είναι κάτι τόσο μοναδικό που κανένας δεν μπορεί να τον αντιγράψει. Αν δεν έχει τύχει να τον δείτε ζωντανά, στην επόμενη συναυλία του, να πάτε με κλειστά μάτια. Είναι κυριολεκτικά “one man show”, παίζει όλα τα όργανα μόνος του … και είμαι σίγουρος ότι ύστερα θα φύγετε με ένα πλατύ χαμόγελο, εξαντλημένοι από το χορό αλλά γεμάτοι θετική ενέργεια. Ο Moby επίσης ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό, αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων (έχει ονομάσει album του animal rights) και εννοείται ότι είναι vegan.

Για κλείσιμο, ίσως από πιο όμορφα κομμάτια που έχω ακούσει: Everloving.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest