Αφιέρωμα στους Depeche Mode – Dj X-Qube

Καλησπέρα σας, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την δεκαετία του 1980, είπα να ρίξουμε μια ματιά στους Depeche Mode.

Οι περισσότερες από εσάς, τους γνωρίζετε και όσες δεν σας λέει κάτι το όνομα, σίγουρα έχετε ακούσει κομμάτια τους.

Οι Depeche Mode εξέδωσαν τον πρώτο τους δίσκο (Speak & Spell) το 1981 με αρχικό σχήμα τους Dave Gahan, Martin L Gore, Andy Fletcher και Vince Clark.

Σχεδόν όλα τα κομμάτια του δίσκου, είναι γραμμένα σε στοίχους και μουσική από τον Vince Clark, ο οποίος λίγο μετά την έκδοση του album, αποχώρησε από τους Depeche, και δημιούργησε τους Yazoo μαζί με την Alison Moyet και στην πορεία των χρόνων τους Erasure. Τότε είναι που εμφανίστηκε στην σύνθεση του group ο Alan Wilder, οπού έμεινε στο group μέχρι το 1995 και από τότε μέχρι σήμερα η μπάντα αποτελείται από τα 3 πρώτα μέλη.

Οι Depeche Mode ξεχώρισαν από την αρχή, καθώς είναι από τις λίγες μπάντες και ιδίως την εποχή οπού ξεκίνησαν, οπού κατάφεραν να συνδυάσουν ηλεκτρονική μουσική με φυσικά όργανα. Μετά την αποχώρηση του Vince Clark, τα ηνία της σύνθεσης και της στιχουργικής ανέλαβε ο Martin L. Gore, σε συνδυασμό με την καθηλωτική  ερμηνεία και performance του frontman Dave Gahan, αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί η μπάντα από το περιοδικό Q, ως το πιο επιτυχημένο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής που ο κόσμος έχει γνωρίσει και συμπεριέλαβε το συγκρότημα στη λίστα με τα 50 συγκροτήματα που άλλαξαν τον κόσμο. Επίσης σε αναφορά του ο Aphex Twin τους χαρακτήρισε ως “η μπάντα που έδωσε σάρκα και οστά στην ηλεκτρονική μουσική”. Αυτό που κάνει τους Depeche να ξεχωρίζουν, είναι γιατί από δίσκο σε δίσκο θα ακούσετε κάτι διαφορετικό, ναι μεν κρατούν ένα συγκεκριμένο ύφος, αλλά πάντα προσαρμόζονται στην εποχή οπού εκδίδουν τον εκάστοτε δίσκο και βέβαια αποτελούν μεγάλη επιρροή για πολλούς άλλους καλλιτέχνες ανεξερτήτου είδους μουσικής.

Υποκειμενικά θεωρώ ως καλύτερο τους δίσκο, το Violator 

Το συναίσθημα που κυριαρχεί γενικώς στους δίσκους τους είναι η αγάπη και σε κάποια λίγα κομμάτια τους, η μελαγχολία (μην την μπερδεύετε με την κατάθλιψη), οπού και πάλι στο τέλος σου αφήνει ένα όμορφο συναίσθημα. Επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό που θα παρατηρήσετε ακούγοντας τα album τους είναι η απλότητα των συνθέσων τους και οι “όμορφοι” στοίχοι που γράφουν. Πραγματικά θα παρατηρήσετε πως κάθε μελωδία είναι σαν συνέχεια των στίχων. Επίσης είναι από τις μπάντες που αν δεν έχει τύχει ως τώρα να τους ακούσετε ζωντανά σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Σε όλες τις συναυλίες τους, τα κομμάτια που επιλέγουν να παίξουν, τα ερμηνεύουν πάντα διαφορετικά από την αρχική τους σύνθεση και έτσι το κάθε live τους είναι μοναδικό. Πιο χαρακτηριστικό είναι το live που έκαναν στις 18 Ιουνίου 1988, στην Καλιφόρνια, το οποίο ονόμασαν 101:


 

Παρακάτω σας έχω μερικά link από κάποιες επιτυχίες τους και θα πρότεινα να δείτε γενικά video clip τους είναι πραγματικά απίστευτα!

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest