Αφιέρωμα στην Anne Clark – Dj X-Qube

Καλημέρα σας αγαπημένοι.

Για αυτή την Πέμπτη σκέφτηκα να δούμε μία από τις πιο πρωτοποριακές γυναικείες μορφές που έδρασαν κυρίως την δεκαετία του 1980 και 1990, την Anne Clark.

Υποκειμενικά είναι από τις γυναίκες που πραγματικά θαυμάζω για το έργο της. Η Anne Clark, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα ως ποιήτρια και στην πορεία αποφάσισε να μελοποιήσει τα ποιήματά της γι’ αυτό το λόγο δεν θα ακούσετε σε κάποιο κομμάτι της να τραγουδά, αλλά πάντα να απαγγέλλει.

Αντιδραστικό πνεύμα από την εφηβεία της, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 και προχώρησε στην αγορά εργασίας, εργαζόμενη σε τοπικό δισκοπωλείο ανακάλυψε την Punk Rock, όπου στην εποχή της (τέλη 70’s) βρισκόταν σε έξαρση. Μία σημείωση εδώ, ως Punk Rock δεν χαρακτηρίζονταν μόνο μπάντες όπως οι Sex Pistols, οι Dead Kennedys και οι Ramones, αλλά πιάνει μία μεγάλη γκάμα συγκροτημάτων, οπού ο ήχος που παρήγαγαν ήταν πολύ πρωτοποριακός για την εποχή, όπως οι Bauhaus, οι Stranglers, οι Clash, οι Tuxedomoon, οι Joy Division και πολλοί άλλοι οπού επηρέασαν τους ήχους του τώρα.

Ευρηματική λοιπόν όπως ήταν, ασχολήθηκε κυρίως με τους ήχους των “πλήκτρων” και φτάνουμε στο 1982, οπού εκδίδεται και το πρώτο της άλμπουμ
The Sitting Room, το οποίο κατατάχθηκε στην θέση 11 των Top 100 άλμπουμ της χρονιάς εκείνης.

Στο μεταξύ διάστημα εργαζόταν ήδη στο Live club, Warehouse Theater, και εκεί απέκτησε γνωριμίες (“μικρά” ονόματα για την εποχή, “τεράστια” ονόματα πλέον) που την βοήθησαν αρκετά στην παραγωγή και την σύνθεση των επόμενων της δίσκων. Οι ποιητικοί της στοίχοι πάντα βέβαια ήταν στο επίκεντρο της εποχής, καθώς κυρίως ασχολείται με την “πολιτική” κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά επίσης και με τις “ανάγκες” και τα “προβλήματα” που συναντάμε όλοι λίγο πολύ σε ατομικό επίπεδο.

Από το 1982 μέχρι και το 2019, η Anne Clark απαριθμεί 16 album. Χαρακτηριστικότερο της είναι η ηχογράφηση της συναυλίας που είχε στην Ουτρέχτη στην Ολλανδία το 1988, R.S.V.P., όπου όλα τα κομμάτια είναι διαφορετικά εκτελεσμένα από την αρχική τους μορφή, πραγματικό ηχητικό αριστούργημα. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest