Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένα βασικό συναίσθημα για την ψυχική μας υγεία. Δομείται στα πρώιμα βρεφικά μας χρόνια με κύριο πρωταγωνιστή τη σχέση μας με τη μητέρα. Γονείς οι οποίοι δεν τόλμησαν να ενηλικιωθούν, δεν το επιτρέπουν και στα παιδιά τους. Γονείς οι οποίοι δεν βίωσαν αρκετή απ’ την οικογενειακή αγάπη θα δεσμεύσουν τα παιδιά τους στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία. Δεν θα μπορέσουν να τους δώσουν τον κατάλληλο χώρο ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν γιατί θα βιώνουν την απελευθέρωση τους ως απώλεια. Η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών δεν αντιμάχεται την αγάπη προς την οικογένεια. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η εξάρτηση στραγγαλίζει την αγάπη!

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι η ενηλικίωση είναι μια διαδικασία αρκετά επώδυνη. Απαιτεί πολλές δεξιότητες για να εγκαθιδρυθεί και αρκετή πίστη στον εαυτό μας και στη ζωή ώστε να αναλάβουμε τα ρίσκα που χρειάζεται να πάρουμε. Μόνο όμως ως ενήλικες μπορούμε να διεκδικήσουμε μία ποιότητα ζωής. Ας πάρουμε θάρρος να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, να προχωρήσουμε μπροστά προς την ελευθερία, να επιλέξουμε όχι ως σκλάβοι αλλά ως ανεξάρτητοι άνθρωποι. Αυτές οι επιλογές θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας σε πολλά επίπεδα δίνοντάς μας κουράγιο και διάθεση να παρακινήσουμε και τους συνανθρώπους μας. Και όχι γιατί κάποιο ανεξήγητο πνευματικό συναίσθημα μας έχει καταλάβει αλλά γιατί απλά μόνο ως ενήλικες μπορούμε να εκτιμήσουμε τη συνύπαρξη και να μοιραστούμε χωρίς αντιζηλία. Γιατί μόνο ως ενήλικες ξέρουμε τί κατέχουμε και μπορούμε να σεβαστούμε αυτό που κατέχει ο άλλος!

Ένα ορυκτό που μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας είναι ο καπνίας. Γειώνει, δρα αντικαταθλιπτικά, προσφέρει προστασία και μέσα από αυτήν ασφάλεια, βοηθά να αποδεσμευτούμε από το φόβο προσφέροντας ηρεμία και αποφόρτιση από το στρες.

  • Shakila
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu