Ας μείνουμε στο Φως… – Ερίνα

Όλοι θα έχετε διαβάσει στο ίντερνετ το απόσπασμα που μιλάει για μια εμπειρία που έζησε ο Φραντς Κάφκα στο πάρκο Στέγκλιτζ στο Βερολίνο – ας τη διαβάσουμε ξανά:

“Λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ο Φραντς Κάφκα έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Καθώς περπατούσε στο πάρκο Στέγκλιτζ στο Βερολίνο, συνάντησε ένα κοριτσάκι που έκλαιγε απαρηγόρητο γιατί είχε χάσει την κούκλα της.
Ο Κάφκα προσφέρθηκε να το βοηθήσει να βρει την κούκλα της, όμως μην μπορώντας να την βρει, σκέφτηκε ένα τέχνασμα για να πάρει την λύπη από το μικρό κοριτσάκι.
Έγραψε ένα γράμμα, δήθεν προερχόμενο από την κούκλα της μικρής και της το έδωσε:
«Σε παρακαλώ μην κλαις για εμένα, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο. Θα σου ξαναγράψω σύντομα για να σου διηγηθώ τις εμπειρίες μου».
Κάθε φορά που εκείνος και το κοριτσάκι συναντιόντουσαν, της διάβαζε προσεκτικά τα γράμματα που περιέγραφαν τις φανταστικές ιστορίες της κούκλας. Το κοριτσάκι παρηγοριόταν και αδημονούσε κάθε φορά για νέα από την κούκλα.
Ο καιρός περνούσε και όταν ήρθε η στιγμή να αποχωριστούν, ο Κάφκα έκανε δώρο στο κοριτσάκι μια κούκλα, που ήταν όμως εντελώς διαφορετική από την αρχική.
Η καινούρια κούκλα, έφερε επάνω της ένα συνοδευτικό σημείωμα που έλεγε:
«Εγώ είμαι! Τα ταξίδια μου με άλλαξαν.»
Μετά από χρόνια, το κοριτσάκι που είχε γίνει πια μεγάλη γυναίκα, βρήκε ένα κρυμμένο σημείωμα μέσα στην κούκλα που της είχε δωρίσει ο Κάφκα:
“Κάθε τι που αγαπάς πολύ πιθανόν μια μέρα να το χάσεις, όμως στο τέλος, έστω με διαφορετική μορφή, η αγάπη πάντα θα επιστρέφει…”

Ζούμε πια σε μια εποχή με έντονους ρυθμούς. Υπάρχει μια φρενίτιδα τρέλας όπου όλοι και όλες ψάχνουν να βρουν τον ιδανικό σύντροφο, την ιδανική δουλειά, το ιδανικό σπίτι, τις ιδανικές συνθήκες για διασκέδαση …
Ψάχνουν να βρουν με εύκολους τρόπους πως να φτιάξουν την εμφάνιση τους, πώς να αποκτήσουν χρήματα, πώς να γίνουν δημοφιλείς…
Προσπερνούν εντελώς την αληθινή Ζωή, την αξία της Φιλίας, το μεγαλείο της πραγματικής Αγάπης, την ζεστασιά της οικογένειας, την αξίωση μέσα από την προσπάθεια για κάτι καλύτερο και πολλά άλλα, γιατί έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια πληθώρα εμπειριών/ συντρόφων/ εργασιών/ φίλους κ.λπ. από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χάνουν την επαφή με τον πραγματικό κόσμο και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους στηρίζεται απόλυτα στις διαδικτυακές τους συναλλαγές.
Πολλοί βρίσκουν την ευτυχία φτιάχνοντας μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους, μια εικόνα όμορφη ή πλούσια που θα είναι άξια να κερδίσει την προσοχή και τα σχόλια των άλλων και την λανσάρουν ως μια επιτυχημένη ζωή.
Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν στόχο να προσπαθήσουν για τις σχέσεις και που αδιαφορούν να μάθουν το πραγματικό νόημα της Ζωής, ότι κάνουν είναι εφήμερο.

Θεωρούμε πως η Αγάπη είναι ένα συναίσθημα που δεν χρειάζεται φροντίδα και πως μένει ίδια, ακόμη και όταν δεν προσπαθείς.
Πλέον οι σχέσεις είναι εφήμερες χωρίς ουσία …
Η ψυχή σιγά σιγά αρχίζει και φθείρεται και με τον καιρό αρχίζει και πεθαίνει.
Η ψυχή πεθαίνει …
Όταν δεν έχεις για κάτι να πολεμάς…
Όταν δεν προσπαθείς για το καλύτερο…
Όταν δεν έχεις μάθει να αγαπάς…
Όταν στις πρώτες δυσκολίες εγκαταλείπεις…
Όταν δεν της δίνεις τροφή για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει κι άλλα βήματα μπροστά…
Η ψυχή πεθαίνει και μαζί της σβήνει και η ελπίδα της Ζωής για Αγάπη!

Ο Κάφκα ένας λογοτέχνης που από νωρίς είχε παρουσιάσει μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Ο ίδιος ήταν διαρκώς σε μια μάχη με τον εαυτό του γιατί δεν μπορούσε να αποδεχτεί το πως ήταν ο εαυτός του και συνεχώς καταπιεζόταν.
Ξεκάθαρη εικόνα ποτέ δεν θα έχουμε γι’ αυτόν μιας και πολλά ακούγονται αλλά μέσα από την γραφή του καταλαβαίνουμε πόσο πολύ σημασία έδινε στο νόημα της Αγάπης και πόσο μόνος ένιωθε μες στην ψυχή του!
Η τελευταία παράγραφος με το κοριτσάκι ‘’κάθε τι… …θα επιστρέφει’’ θα μπορούσε να αποτελεί ένα μήνυμα στις μέρες μας;
Δεν ξέρω να απαντήσω…
Σίγουρα υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δίνουν προτεραιότητα στις αξίες της Ζωής αλλά είναι λίγοι.
Σε αυτούς τους λίγους και σε αυτούς που δεν έχουν χαθεί σε αυτό το απύθμενο σκοτάδι της ψεύτικης πραγματικότητας, λέω να μην φοβάστε να αγαπάτε και να μην λυπάστε αν χάσατε αυτή την αγάπη…
Αν πιστεύετε σε αυτήν να ξέρετε πως μια μέρα θα γυρίσει απλά θα έχει μια άλλη μορφή!!

Ας μείνουμε στο Φως… γιατί εκεί θα βρούμε όσα ψάχνουμε.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest