Έρωτας… – Ερίνα

Έρωτα, ανίκητε σε κάθε μάχη,
συ που κυριαρχείς όπου κι αν πατήσεις,
συ που ξενυχτάς τα κορίτσια
με τα τρυφερά μάγουλα,
που δρασκελάς πάν’ από θάλασσες
και τρυπώνεις στους κήπους,
κανείς δε γλυτώνει από ’σε,
μήτε Θεός μήτε θνητός.
Όποιον αγγίξεις, τονε παλαβώνεις.
Συ, άνθρωπο φρόνιμον εξωθείς
στ’ άδικο και στο χαμό,
συ π’ ανάβεις ταραχή κι αμάχη
ανάμεσα σε γιο και πατέρα,
νικά πόθος και λαχτάρα για τη γλυκομάτα νύφη,
κόντρα σ’ όλους τους μεγάλους νόμους.
Σαν ατάραχος Θεός τους περιγελάς, ω Αφροδίτη.

– Του Σοφοκλή η ‘’Αντιγόνη’’ –

Αυτός ο μονόλογος είναι σημείο ορόσημο για την ιστορία καθώς η φράση “έρως ανήκατε μάχαν’’ είναι μία φράση ωδή στον έρωτα και ακούγεται μέχρι σήμερα από τα αρχαία χρόνια.

Ποιος ήταν ο Έρωτας σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία και γιατί τον γιορτάζουμε του Αγίου Βαλεντίνου;
Ο Έρως ήταν ένας φτερωτός Θεός, συμβόλιζε την αγάπη και ακολουθούσε την Θέα Αφροδίτη από τότε που γεννήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Έρωτας γεννήθηκε πριν από κάθε άλλο Θεό όταν, το Χάος γέννησε τη Γαία και τον Τάρταρο, ενώ ο Αριστοφάνης μας λέει ότι ήταν καρπός της ένωσης της Νύχτας και του Σκότους. Μια αναφορά διαφορετική προέρχεται από μια Ιέρεια την Διοτίμα η οποία αναφέρει στο συμπόσιο του Πλάτωνα «περί έρωτος» ότι ο έρωτας είναι ένας δαίμονας, που μεσολαβεί μεταξύ των θνητών και των αθανάτων.
Διοτίμα : « Την ώρα λοιπόν που γεννήθηκε η Αφροδίτη είχανε τραπέζι οι Θεοί και οι άλλοι και ο γιος της Μήτιδος, ο Πόρος. Όταν πια αποδείπνησαν, καθώς δα ἠτανε συμπόσιο, ήλθε για να επαιτήσει η Πενία και έστεκε στις θύρες. Ο Πόρος τότε μεθυσμένος από το νέκταρ, γιατί κρασί δεν ύπαρχε ακόμα, μπήκε στον κήπο του Διός βαρύς-βαρύς και αποκοιμήθηκε. Η Πενία λοιπόν έχοντας στον νου της, εξαιτίας που ήταν άπορη, να κάμει παιδί με τον Πόρο, ξαπλώνεται κοντά του και συνέλαβε τον Έρωτα. Για τούτο δα έγινε και της Αφροδίτης συνοδός και δούλος, γιατί γεννήθηκε στα γενέθλια εκείνης και ακόμα γιατί από φυσικού του είναι εραστής της ομορφιάς και η Αφροδίτη είναι δα όμορφη. Επειδή λοιπόν είναι του Πόρου και της Πενίας γιος ο Έρως βρίσκεται σ΄ αυτήν εδώ την κατάσταση. Και πρώτα – πρώτα είναι πάντα φτωχός και κάθε άλλο παρά απαλός και τρυφερός, όπως νομίζουν οι πολλοί, αλλά σκληρός και ακατάστατος και ανυπόδητος και άστεγος, πλαγιάζει πάντα χάμω και χωρίς στρώμα, κοιμάται στην ύπαιθρο, στις θύρες και στους δρόμους, έχοντας της μητέρας του τη φύση, πάντα με τη φτώχεια σύντροφος. Και κατά τον πατέρα του πάλιν είναι επίβουλος στους όμορφους και στους καλούς, όντας ανδρείος και φιλοκίνδυνος και σφριγηλός, δεινός κυνηγός, πάντα πλέκοντας κάποια σχέδια κι επιθυμητής της φρόνησης και είναι άξιος και να εύρει φιλοσοφώντας σ΄ όλη του τη ζωή, δυνατός γοητευτής και φαρμακευτής και σοφιστής. Και ούτε σαν αθάνατος είναι από τη φύση του ούτε σαν θνητός, αλλά μέσα στην ίδια ημέρα πότε ανθίζει και ζη, όταν εύρει αφθονία, πότε πάλιν πεθαίνει και πάλιν ξαναγεννιέται, γιατί το έχει από τη φύση τού πατέρα του. Και ό,τι κερδίζει πάντα το χάνει έτσι που μήτε άπορος είναι ποτέ ο Έρως μήτε πλούσιος. »

Ο Έρωτας θεωρείται όμορφος και ταυτόχρονα επιθετικός και λόγος για φασαρίες και μπελάδες.
Όμως και ο Έρως κάποτε αγάπησε… Και αγάπησε την Ψυχή!
Και αυτή η παγκοσμίως γνωστή ιστορία μας έμαθε πως η Ψυχή για να ολοκληρωθεί πρέπει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά της για να εξυψωθεί και να βρει την ολοκλήρωση της μέσα από την Θεία Αγάπη.

Γιορτάζουμε στις 14 Φεβρουαρίου, μια γιορτή που λαμβάνει μέρος σε πολλές χώρες του κόσμου. Κάποτε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την εποχή που ο Χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό ένας άντρας ονόματι Βαλεντίνος πάντρευε τους στρατιώτες κρυφά με χριστιανές.
Φυσικά όταν έγινε αντιληπτός τον φυλάκισαν, ωστόσο λέγεται πως μέσα από την φυλακή θεράπευσε την κόρη ενός φύλακα, ενώ έχουμε γράμμα του πριν την εκτέλεση του προς εκείνην υπογράφοντας « Ο Βαλεντίνος σου ».
Τα χρόνια περνούσαν και στον Μεσαίωνα επικράτησε η γιορτή των Ερωτευμένων προς ανάμνηση του Αγίου Βαλεντίνου.

Σήμερα διχάζεται η κοινή γνώμη για την γιορτή αυτή, καθώς το πραγματικό νόημα του Έρωτα έχει θαφτεί κάτω από την εμπορευματοποίηση.
Ερωτευμένοι μη προσπαθείτε να δείξετε μόνο σήμερα αυτά που αισθάνεστε!!!
Η γιορτή δεν είναι για να σας θυμίζει τι πρέπει να κάνετε.
Να δίνετε πάντα τον καλύτερο σας εαυτό ακόμη και αν δεν είναι ‘’του Αγίου Βαλεντίνου’’.
Ο Έρωτας δεν μετρά σε γιορτές μετρά σε πράξεις σε όλη την διάρκεια…
Δώστε αυτά που νιώθετε απλόχερα, κάντε μοναδικές στιγμές με τον σύντροφό σας χωρίς να το νιώθετε σαν υποχρέωση.
Να γιορτάζετε κάθε μέρα και να ευχαριστείτε τον χρόνο που είστε με αυτόν τον άνθρωπο.
Μην έχετε κάτι σαν δεδομένο.
Εδώ και τώρα είναι η Ζωή… Εδώ και τώρα και κάθε ώρα είναι ο Έρωτας….

Χρόνια πολλά!!!

[η συγκεκριμένη φωτογραφία της Ερίνας Παυλιδάκη έχει διαγωνισθεί και επιλεγεί από το ifocus.gr, σε σειρά με θέμα την Αναγέννηση]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest